travelarchitect_izleti_na_krfu_5_predloga_da_bolje_upoznate_ostrvo
Grčka,  Putovanja

Izleti na Krfu – 5 predloga da bolje upoznate ostrvo

Kada sam prošle godine odlučila da letujem u Barbatima na Krfu i kada sam uplatila aranžman, zanimalo me je koji sve izleti na Krfu postoje. Tip sam osobe koja ne može celo letovanje samo da sedi na plaži po ceo dan, već želi što više da vidi i sazna. Istražujući po internetu i raspitujući se u agenciji uspela sam donekle da stvorim sliku šta sve može da se obiđe. Kako ne biste lutali kao ja, odlučila sam da na jednom mestu objedinim sve izlete na kojima sam bila. Tri izleta su bila u organizaciji agencije koju smo odabrali, dok su dva bila u sopstvenoj režiji. Nadam se da će ovaj tekst pomoći svima onima koji planiraju letovanje na Krfu i žele da vide i saznaju nešto više o ovom ostrvu. 🙂

 

1. Ostvro Vido i Srpska kuća:

 

Prvi izlet bio je predviđen za upoznavanje sa istorijom srpskih vojnika na Krfu tokom Prvog svetskog rata. U ranim jutarnjim časovima krenuli smo brodićem iz mesta Ipsos i zaputili se ka ostrvu posvećenom srpskom narodu. Nakon kratke plovidbe stigli smo na ostrvo Vido i odmah krenuli ka Mauzoleju koji predstavlja spomen stradaloj srpskoj vojsci. U njemu se, u okviru mermernih zidova, u kasetama sa imenima čuvaju kosti stradalih boraca. Ispred Mauzoleja saslušali smo priču o tužnoj sudbini srpskog naroda tokom boravka na Krfu. Priču od koje ćete se naježiti. Istovremeno ćete osetiti tugu i ponos. Malo niže od mauzoleja nalazi se ploča sa stihovima čuvene pesme Milutina Bojića “Plava grobnica”. Ispred ove ploče pruža se pogled na Jonsko more, mesto gde su zbog velikog broja stradalih i manjka mesta za sahranjivanje spuštana tela mnogih vojnika.

 

mauzolej_na_ostrvu_vido

Mauzolej na ostrvu Vido

 

stihovi_pesme_plava_grobnica

 Stihovi pesme „Plava grobnica“

 

Nakon završenog obilaska ostrva Vida ukrcali smo se ponovo na brodić i uz pratnju muzike tradicionalne srpske pesme iz Prvog svetskog rata “Tamo daleko”, zaputili smo se ka gradu Krfu. Naše sledeće odredište bilo je Srpska kuća u samom gradu Krfu, odnosno muzej “Srbi na Krfu 1916-1918”. U muzeju se može videti materijal koji svedoči o stradanju srpskih vojnika u ovom periodu. Izložene su brojne fotografije iz rata, uniforme, oružje i naoružanje srpskih vojnika i oficira, srpske zastave, medicinski pribor srpskih lekara sa ostrva Vido, svečano ordenje i medalje Kraljevine Srbije. Sa tužnom pričom srpske vojske još detaljnije nas je upoznao kustos muzeja. Posle obilaska muzeja, i dalje razmišljajući kako je sve to izgledalo, ostalo nam je još malo vremena da prošetamo po gradu Krfu, nakon čega se završila ova tura koja nas je vratila u prošlost i upoznala sa istorijom našeg naroda.

 

srpska_kuća_krf

Srpska kuća

Cena izleta: 22e

 

2. Sever ostrva: Mavromatis, Paleokastrica, Bela Vista, Sidari

 

Na ovom izletu imali smo priliku da se upoznamo sa raznolikošću prirode na Krfu, uživajući u idiličnim pejzažima. Prvo odredište bilo je fabrika Mavromatis, jedna od najpoznatijih i najstarijih fabrika za preradu kumkvata. Ova voćka, koja izgledom podseća na manju pomorandžu, donesena je iz Japana u Evropu 1846. godine, a jedino mesto na kome se danas gaji u Evropi je upravo ostrvo Krf. Od kumkvata se prave likeri, a od poslastica džem, slatko, kandirano voće i ratluk. U fabrici smo pogledali kratak film o uzgoju kumkvata i proizvodnji likera i poslastica od ove voćke, a zatim smo i degustirali ove proizvode. Ovde se, takođe, nalazi i prodavnica u kojoj se mogu kupiti proizvodi od kumkvata i poneti kući kao suvenir sa Krfa.

 

fabrika_mavromatis

Fabrika Mavromatis

 

Sledeće zaustavljanje bilo je u mestu Paleokastrica, jednom od najživopisnijih naselja na ostrvu, sa nekoliko prelepih uvala. Mesto je, pored peščanih plaža, poznato i po manastiru Paleokastrica do kojeg vodi blagi uspon. Peščane plaže smeštene u malim uvalama, jedne su od najlepših koje smo obišli na Krfu, tako da smo odlučili da se ne penjemo do manastira, već da vreme provedemo na jednoj od plaža. Na plaži postoje različiti sadržaji. Možete iznajmiti ležaljke i suncobrane i uživati na grčkom suncu. Možete iznajmiti čamac  kako biste videli pećine duž obale ili kako biste obišli plaže do kojih se može stići jedino vodenim putem. Možete se opredeliti i za kafu ili ručak u nekom od restorana. Naš izbor je bio da iznajmimo pedalinu, a ostatak vremena smo proveli kupajući se u tirkizno plavom moru.

 

paleokastrica

Paleokastrica

 

Nakon kupanja na plaži u Paleokastrici, vratili smo se u autobus i krenuli da se uspinjemo serpentima kroz nepregledne maslinjake. Prošli smo kroz živopisno selo Lakones, sa ulicama toliko uskim da je autobus jedva mogao da prođe kroz njih, i došli do jednog od najlepših vidikovaca na Mediteranu. Sa vidikovca Bela Vista mogli smo da se divimo panoramskom pogledu na Paleokastricu, da vidimo sve uvale i plaže ovog naselja, kao i šumu čempresa koja se spušta sve do mora. Ovde smo napravili kratku pauzu da napravimo par fotografija i da popijemo kafu, a zatim smo krenuli dalje.

 

bela_vista

Bela Vista

 

Poslednje odredište na ovom izletu bilo je Sidari, živopisno mesto na samom severu ostrva. Ovo mesto poznato je po glinenim stenama, koje predstavljaju veličanstvenu skulpturu prirode, kao i po Kanalu ljubavi. Prolaz u steni kroz koji je moguće proplivati predstavlja Kanal ljubavi. Priča koja se vezuje za ovaj prolaz predstavlja ostrvsku legendu o ljubavi dvoje mladih ljudi čija je ljubav bila zabranjena. Oni su skrovište za svoju sreću pronašli upravo u ovoj steni. Čitava plaža u Sidariju isprekidana je malim uvalama i pećinama, a snaga vode i vetra stvorila je impresivne oblike u stenama. Glinene formacije u stenama, plaža obložena glinom i Kanal ljubavi izdvajaju Sidari od drugih mesta na ostrvu.

 

sidari

Sidari

Cena izleta: 25e

 

3. Krstarenje istočnom obalom: Kalami, Kolura, Kasiopi

 

Ovaj izlet jedan je od onih na kojem ćete se maksimalno opustiti i na kojem ćete obići plaže i uvale kojima je pristup moguć jedino sa mora. U ranim jutarnjim časovima ukrcali smo se na brodić u Ipsosu i krenuli duž severoistočne obale ostrva. Nakon kraće plovidbe prošli smo pored našeg letovališta Barbati, koje smo sada mogli prvi put da vidimo sa mora, a zatim i pored mesta Nisaki. Ubrzo smo stigli do uvale blizu mesta Kalami, koja je poznata po pećini u koju je moguće zaroniti i isplivati. Ova uvala nije oivičena plažom, tako da smo morali da skačemo iz brodića i da doplivamo do nje.

 

kalami

Kalami

 

Nakon kratkog osveženja, vratili smo se na brodić i nastavili plovidbu dalje. Ubrzo smo stigli do tačke ostrva koja je najbliža granici sa Albanijom, gde je razdaljina između Krfa i Albanije svega 2km. Na albanskoj obali mogli smo da vidimo obrise mesta Saranda i drevnog grada Butrinta. U blizini ove tačke iskrcali smo se na jednoj divljoj plaži, gde smo iskoristili vreme za kupanje, dok je kapetan broda sa posadom pripremao roštilj. Nakon kupanja na ovoj plaži, na brodiću nas je čekao gotov ručak – grčki roštilj – suvlaki, grčka salata i domaće vino. Uz ručak i muziku nastavili smo dalje ka severu ostrva.

 

izleti_na_krfu_divlja_plaza

Divlja plaža

 

Posle nekoliko minuta plovidbe stigli smo u Kasiopi, malu slikovitu luku koja odiše mornarskim duhom. Vreme u Kasiopiju iskoristili smo za šetnju po luci i za kafu u jednom od mnogobrojnih kafića. Luku u Kasiopiju ribari i danas koriste, a u njoj se oseća atmosfera tipična za grčku kulturu. Iznad luke nalaze se ostaci tvrđave, na mestu koje je još od antičkog perioda bilo utvrđeno, dok je Mlečani nisu skoro celu srušili.

 

kasiopi

Kasiopi

 

Po završetku obilaska Kasiopija, vratili smo se na brodić i polako krenuli nazad. U povratku smo iskoristili priliku da se okupamo u još jednoj od uvala u mestu koje se zove Kolura, a zatim smo krenuli nazad ka Ipsosu, gde je naše krstarenje istočnom obalom ostrva i počelo.

Cena izleta: 25e

 

4. Kanoni i grad Krf:

 

Odlazak do vidikovca Kanoni organizovali smo sami. Ovaj prelepi vidikovac nalazi se blizu grada Krfa i sa njega smo istovremeno mogli da vidimo manastir Vlahernu i ostrvo Pontikonisi sa jedne, i jedan od najmanjih aerodroma u Evropi sa druge strane. Ukoliko ste dovoljno strpljivi sa ovog mesta ćete moći da vidite sletanje i uzletanje aviona iz neposredne blizine. Vidikovac je jedan od naslikanijih delova Krfa i često ćete ovaj predeo moći da vidite i na razglednicama.

 

kanoni

Kanoni

 

aerodrom_na_krfu

Aerodrom na Krfu

 

Do ostrvceta na kojem se nalazi manastir Vlaherna stigli smo stepenicama koje vode od vidikovca Kanoni. Manastir je posvećen Bogorodici Vlahernskoj i datira iz 17. veka. Kod ovog ostrvceta postoje i čamci koji vas mogu prevesti do ostrva Pontikonisi, poznatijeg kao Mišje ostrvo, na kojem se nalazi manastir posvećen Hristu Pantokratoru.

 

manastir_vlaherna

Manastir Vlaherna

 

misje_ostrvo

Mišje ostrvo

 

Budući da je grad Krf nedaleko od ovog vidikovca, odlučili smo da gradu ovog puta posvetimo više vremena. O gradu Krfu možete više pročitati ovde.

 

grad_krf

Grad Krf

 

Kako stići do Kanonija? U zavisnosti od mesta u kojem letujete pogledajte na autobuskom stajalištu u koje vreme imate autobus koji vozi do grada Krfa. U gradu na trgu San Roko sedite na autobus broj 2a koji ide direktno do vidikovca.

 

5. Palata Ahilion

 

Kada bi me neko pitao šta obavezno da poseti na Krfu moj odgovor bi bez razmišljanja bio palatu Ahilion. Impresivni dvor austrijske carice Elizabete, žene Franca Jozefa Habzburškog, poznatije kao Sisi, izgrađen je u periodu 1889 -1891. godine u blizini mora. Elizabeta je bila veliki poznavalac i ljubitelj grčke mitologije i umetnosti, a njen omiljeni junak bio je Ahil, pa i ne čudi što je palatu nazvala upravo po njemu. Nakon caričine smrti palata je dospela u ruke nemačkog imperatora Vilhelma II, a za vreme Prvog svetskog rata ovde je bio vrhovni komitet srpske vojske i vojna bolnica.

O Ahilionu možete više pročitati ovde.

 

ahilion

 

ahilion

Ahilion

Kako stići do Ahiliona? U zavisnosti od mesta u kojem letujete pogledajte na autobuskom stajalištu u koje vreme imate autobus koji vozi do grada Krfa. U gradu na trgu San Roko sedite na autobus broj 10 koji ide direktno do Ahiliona.

Cena ulaznice: 7e

 

Kako vam se dopadaju izleti na Krfu? Koja mesta biste vi obišli?

Pišite mi ukoliko ste već bili na Krfu. Koja mesta ste obišli i šta vam se najviše dopalo? Volela bih da čujem vaše utiske. 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 3 =