travelarchitect_grad_krf
Arhitektura,  Grčka,  Putovanja

Grad Krf – jedan od najlepših ostrvskih gradova na svetu

Grad Krf ili Kerkira, kako ga Krfljani zovu, podignut je na istočnoj obali istoimenog ostrva. Prelepa prestonica ostrva prepoznatljiva je po svojoj jedinstvenoj atmosferi, u kojoj se oseća sudar kultura, bogatoj istoriji i raznolikoj arhitekturi, koja će vas očarati. Grad je izgrađen pod jakim uticajem venecijanske arhitekture, sa primesama francuske i engleske kulture. Grad Krf oduvek je bio poznat kao kulturni centar umetnosti, književnosti i muzike, a danas je ovo nasleđe i dalje živo u gradu. Pored mnogobrojnih kulturnih znamenitosti, u gradu se nalazi i veliki broj radnji, zlatara, butika i suvenirnica. Obilazak grada upotpunjuje i poseta muzeju “Srbi na Krfu 1916-1918”, nezaobilazna tačka naših turista prilikom boravka na ostrvu. Stari deo grada Krfa, zajedno sa Starom i Novom tvrđavom, nalazi se na UNESCO-ovoj listi svetske kulturne baštine, kao poseban skup arhitektonskih spomenika koji oslikavaju značajan istorijski period grada.

 

Jeste li spremni da vas sada povedem u obilazak grada? 🙂

 

Stara tvrđava

 

Prilikom dolaska na ostrvo, nakon dvočasovne vožnje trajektom, dobrodošlicu na Krf poželela nam je Stara trvđava. Isto kao što je dočekala nas, Stara tvrđava je nekada dočekivala i okupatore koji su želeli da osvoje grad. Ovo utvrđenje, izgrađeno u najistočnijem delu ostrva, predstavlja remek delo vojne arhitekture, sa kojeg se danas pruža neverovatan pogled na grad Krf. Sa izgradnjom tvrđave, izdignutom iznad mora, omogućena je dobra odbrana grada. Sa tvrđave se sa lakoćom mogla posmatrati i kontrolisati svaka aktivnost i kretanje duž priobalja.

Prve radove na utvrđenju grada započeli su Vizantijci početkom 8. veka kada su izgradili zid do kopna i prokopali kanal. Sve do 16. veka nije bilo značajnijih promena, ali kada se Krf, tada pod vladavinom Mlečana, našao pred opasnošću od Turaka, utvrđen je ceo grad. Tada su izgrađeni prvi bastioni, napravljena je impozantna zapadna kapija, a kanal je proširen. Kako bi napravili još jednu liniju odbrane, prokopali su i drugi kanal oko spoljnih zidina. Postojala je i treća linija odbrane koja je bila smeštena oko dva vrha na utvrđenju. Padine uzvišenja bile su uglačane do te mere da je pokušaj napadača da se uzveru po uglačanim stenama bio nemoguć.

 

stara_tvrdjava_grad_krf

Stara tvrđava

 

Danas možemo da vidimo ostatke utvrđenja koji predstavljaju ono što su Mlečani izgradili u 16. veku. Današnji most, kojim se stiže do utvrđenja, dug je 60m, odignut 15m od vode, a sagradili su ga Englezi 1819. godine. Prvobitni most po potrebi se podizao i razdvajao utvrđenje od ostatka ostrva. Danas su u kanalu, ispod ovog mosta, vezani ribarski čamci i brodići za odmor.

 

grad_krf_stara_tvrdjava

Kanal koji razdvaja Staru tvrđavu od ostatka grada Krfa

 

Nova tvrđava

 

Kada smo već kod tvrđava, malo dalje od Stare tvrđave nalazi se Nova tvrđava. Zbog svog položaja Nova tvrđava nije bila toliko uspešna u odbrani grada kao prethodna. Izgrađena je oko 1570. godine, tokom opšte opsade Krfa. Glavni arhitekta bio je Francisko Viteli, koji je srušio oko 2.000 kuća i crkava u gradu, kako bi nabavio materijal za izgradnju tvrđave. Veliki deo utvrđenja je uništen tokom prodora velikih sila, ali i tokom bombardovanja u II svetskom ratu.

Danas je tvrđava otvorena za posetioce koji u njoj mogu videti izložene ostatke ratne mornarice. U kasarnama tvrđave posetioci mogu obići stalnu postavku izložbe keramičke umetnosti. U letnjem periodu se često organizuju muzički koncerti, pozorišne predstave i etnografske manifestacije u podzemnim delovima utvrđenja.

 

nova_tvrdjava_grad_krf

Nova tvrđava

 

Trg Spianada i Liston

 

Nakon obilaska Stare tvrđave, stižemo do velikog otvorenog prostora – do trga Spianade. Na ovom prostoru nije ništa izgrađeno kako bi nišandžije sa tvrđave imale čist prostor za pucanje na moguće okupatore grada. Otvoren prostor bio je, takođe, koristan i za održavanje vojnih parada. Kasnije je južni deo ovog prostora pretvoren u park, u kojem se danas nalazi bina za orkestar i brojne skulpture, dok je severni deo Spianade pretvoren u parking i teren za kriket. Koliki uticaj su različiti okupatori imali na navike Krfljana pokazuje i to da su kriket i pivo od đumbira ostali u nasleđe gradu Krfu nakon britanske vladavine. S druge strane, Francuzi su ti koji su posadili drvorede u Spianadi.

Kada smo već kod različitih uticaja pod kojima je bio grad Krf, Francuzi su ti koji su uradili plan ulica grada Krfa i podigli veliki broj novih zgrada. Tokom perioda britanske vladavine na ostrvu je u potpunosti izgrađena saobraćajna mreža, vodovod za vodosnabdevanje grada i mnoga javna zdanja. Iako se po arhitekturi zgrada, koje se nalaze u okolini Spianade, vide uticaji Venecijanaca, Francuza i Britanaca, one ipak čine jednu harmoničnu celinu.

 

https://www.instagram.com/p/BdMhXmijPoO/?taken-by=corfu.island

Pogled sa Stare tvrđave na trg Spianada

 

Na zapadnoj strani Spianade nalazi se Liston, zgrada sa arkadama, sa poznatim kafanama i restoranima. Sagrađena je tokom kratke vladavine Francuza (1807-1814), prema nacrtima građevinskog inženjera Leseps, po uzoru na parisku ulicu Rivoli. Centar društvenog života grada Krfa nalazi se upravo kod Listona.

 

Liston

 

Trg Sveca i crkva Svetog Spiridona

 

Od Listona, na mestu gde se razdvajaju zgrade, nastavljamo dalje ulicom Nikiforos Teotokis i dolazimo do mesta značajnog za verski život Krfljana. Trg Sveca, ispred crkve Svetog Spiridona, u letnjem periodu pun je putujućih slikara i umetnika koji se bave rukotvorinama. Crkva Svetog Spiridona najpoznatiji je verski spomenik u gradu Krfu. Krfljani su jako religiozni, a posebno su naklonjeni Svetom Spiridonu – zaštitniku ostrva. Njemu se Krfljani obraćaju za sve probleme sa kojima se suočavaju. Prema predanju Sveti Spiridon je spasio ostrvo od kuge 1533. godine, a veruje se i da je spasio ostrvo od upada Turaka 1716. godine. Koliko Krfljani poštuju ovog sveca pokazuje i to da veliki broj dečaka nosi njegovo ime. Četiri puta godišnje održava se i litija, kada se njegove mošti pronose gradom u znak sećanja na čudesna dela sveca.

 

trg_sveca

Trg Sveca

 

U crkvi Svetog Spiridona posebnu pažnju treba obratiti na tavanicu sa pozlaćenim okvirom i slikama, koje prikazuju scene iz života sveca, kao i na ikonostas od mermera. Na samoj crkvi vidljiv je snažan uticaj italijanske arhitekture 17. veka. Crkva je izdužena i niska, sa impozantnim zvonikom koji dominira panoramom grada. Uličica koja prolazi pored crkve Svetog Spiridona jedna od najstarijih ulica u gradu i još od davnina predstavlja „kičmu“ gradske trgovine.

 

Zvonik crkve Svetog Spiridona

 

Ulice grada Krfa

 

Nakon obilaženja znamenitosti grada Krfa, značajnih za razvoj grada i za svakodnevni život lokalnog stanovništva, preostaje vam jedino da se izgubite u lavirintu uličica koje čine staro gradsko jezgro. Višečasovna šetnja kroz uske uličice popločane kaldrmom, između visokih i zbijenih kuća, preko živopisnih malih trgova, pravi je užitak. Ambijent dodatno upotpunjuju zaklonjene bašte, kameno stepenište, živopisni balkoni i prozori sa žaluzinama i štrikovima za veš, a uz sve to i pogled na more koje „viri“ između kuća.

 

grad_krf_ulice

 

grad_krf_balkoni

 

ulice_grada_krfa

Ulice grada Krfa

 

Kako vam se dopala šetnja kroz grad Krf? Da li ste posetili ovaj neverovatan grad? Pišite mi svoje utiske. 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − two =