sta_posetiti_u_lisabonu_mojih_top_15_mesta_u_lisabonu_travel_architect
Portugal,  Putovanja

Šta posetiti u Lisabonu? – Mojih TOP 15 mesta u Lisabonu

„Šta posetiti u Lisabonu?“. Ovo pitanje postavila sam sebi pre puta dok sam mahnito istraživala po internetu koja su to najzanimljivija mesta u Lisabonu koja nikako ne smem zaobići. Isto pitanje postavili su mi nakon puta ljudi koji su ispratili moje putovanje u Lisabon na instagram profilu i facebook stranici. Kako bih olakšala pripremu za putovanje svima onima koji planiraju da posete Lisabon rešila sam da napišem ovaj tekst.

Mesta koja ću pomenuti u tekstu podelila sam po delovima grada, jer smatram da je tako mnogo praktičnije za obilazak. Išla sam onim redosledom kojim sam ja obilazila kako slučajno neko mesto ne bih izostavila. Potrudila sam se da ispišem i dosta korisnih informacija poput smernica kako da stignete do određenog mesta, a tu su i informacije vezane za cene pojedinih ulaznica. Pa hajde da krenemo redom. Spremni? 🙂

Šta posetiti u Lisabonu?

Baixa

1. Lift – uspinjača Elevador de Santa Justa

Ukoliko od trga Praça dos Restauradores nastavite pravo ulicom Rua Áurea ka obali reke Težo, u jednom trenutku ugledaćete sa desne strane ove ulice neobičnu konstrukciju od kovanog gvožđa u vidu lifta. Konstrukciju ovog 32 m visokog lifta osmislio je 1902. godine francuski arhitekta Raoul Mesnier du Ponsard, učenik nadaleko poznatog Aleksandra Gustava Ajfela.

Elevador de Santa Justa – konstrukcija od kovanog gvožđa u vidu lifta

Elevador de Santa Justa izgrađen je kako bi povezao Baišu – Donji grad sa Bairro Altom – gornjim delom grada. Zahvaljujući ovoj konstrukciji nekada se mnogo brže i lakše stizalo iz jednog dela grada u drugi. Danas je, međutim, situacija malo drugačija. Zbog prelepog pogleda koji se pruža sa vrha ovog lifta na čitav donji centar grada – Baišu, deo Alfame oko tvrđave Castelo de São Jorge i reku Težo, red u kojem se čeka na vožnju liftom je uvek predugačak.

Red za vožnju liftom Elevador de Santa Justa

Savet: Ne gubite vreme čekajući na vožnju liftom u ogromnom redu. Postoji i drugi način da se stigne do vidikovca na vrhu ovog lifta. Moraćete da idete malo okolo i uzbrdo ulicom Calçada do Carmo do gornjeg dela grada Bairro Alto. Kada stignete do crkve Convento do Carmo skrenite u uličicu sa njene desne strane i ubrzo ćete stići do kafića koji je pasarelom povezan sa liftom. Na ovaj način nećete gubiti vreme na čekanje u redu, a iz ovog kafića i sa pasarele do njega dobićete skoro identičan pogled na grad kao i sa vrha lifta.

Pasarela koja povezuje lift Elevador de Santa Justa sa gornjim delom grada – Bairro Altom
Pogled sa pasarele na Donji grad – Baišu

Ukoliko se ipak odlučite na vožnju ovim liftom znajte da uz Lisbon Card ne plaćate ulaznice.

Bairro Alto

2. Crkva Convento do Carmo i Arheološki muzej

Kad smo već sa pričom kod lifta Elevador de Santa Justa, iskoristiću priliku da vam sada skrenem pažnju da obavezno odvojite vreme i za posetu crkvi Convento do Carmo i Arheološkom muzeju koji je smešten u okviru nje. Crkva i Arheološki muzej nalaze se odmah do već pomenute pasarele koja vodi do lifta.

Bočna strana crkve Convento do Carmo i džez muzičari

Srednjevekovna crkva Convento do Carmo predstavlja simbol stradanja Lisabona u katastrofalnom zemljotresu iz 1755. godine. Zanimljivo je to da je ova crkva jedino zdanje u gradu koje nije renovirano posle zemljotresa, već je namerno ostavljeno polurazrušeno, bez krovne konstrukcije, kao podsećanje na katastrofu koja je zahvatila grad tokom 18. veka.

Crkva Convento do Carmo – simbol stradanja Lisabona u katastrofalnom zemljotresu iz 1755. godine

U okviru jednog dela crkve, koji je ostao očuvan do današnjih dana, nalazi se Arheološki muzej – Museu Arqueológico do Carmo sa izuzetno bogatom zbirkom artefakata iz različitih istorijskih perioda. Artefakti iz perioda praistorije, egipatski sarkofazi, crkveni predmeti iz perioda Rima i srednjeg veka, neki od najstarijih primeraka azuležosa – oslikanih keramičkih pločica, kao i sarkofazi nekih od najistaknutijih ličnosti Portugala, samo su neki od predmeta koji se čuvaju u ovom muzeju. Dovoljan razlog za posetu?

Sarkofazi nekih od najistaknutijih ličnosti Portugala
Slikovne kompozicije od plavo-belih azuležosa – oslikanih keramičkih pločica
Izgled crkve Convento do Carmo pre katastrofalnog zemljotresa iz 1755. godine

Cena ulaznice: 5e (uz Lisbon Card 20% popusta)

3. Vidikovac Miradouro de São Pedro de Alcântara

Na visini od preko 60 m, u prelepom malom parku popločanom crnim i belim kamenčićima u vidu mozaika i u senci drveća, nalazi se vidikovac Miradouro de São Pedro de Alcântara. Čini mi se da je od svih vidikovaca koje smo posetili za vreme našeg boravka u Lisabonu ovde bila najmanja gužva, a pogled koji se pruža sa njega je neverovatan.

Do ovog vidikovca smo stigli kada je pao mrak, tako da, nažalost, nemam dobre fotografije sa ovog mesta, ali nadam se da ćete mi verovati na reč i da nećete propustiti da vidite očaravajući pogled na Alfamu koji se pruža sa njega.

Kako stići do vidikovca: uspinjačom Elevador da Glória koja ide direktno do vidikovca

Uspinjača Elevador da Glória koja ide direktno do vidikovca Miradouro de São Pedro de Alcântara

4. Uspinjača Elevador da Bica i ulica Rua da Bica de Duarte Belo

O jednoj od najslikovitijih, ali i najstrmijih ulica Lisabona – Rua da Bica de Duarte Belo uz koju vozi Elevador da Bica već sam detaljnije pisala, pa bacite pogled na prethodni tekst o Lisabonu.

Uspinjača Elevador da Bica koja ide uz ulicu Rua da Bica de Duarte Belo

5. Pijaca Mercado da Ribeira

Na blogu inače nije u tolikoj meri zastupljena tema o hrani zemalja koje posećujem, ali mesto koje ću vam sada preporučiti, na kojem možete napraviti pauzu od obilaženja grada i prezalogajiti nešto, zbog svog originalnog koncepta itekako zaslužuje da se nađe na blogu. U pitanju je glavna gradska pijaca Mercado da Ribeira.

Pijaca je smeštena u ogromnoj industrijskoj hali koja je oivičena tezgama kako nacionalne tako i internacionalne kuhinje, a u središu hale nalaze se visoki drveni stolovi za kojima možete jesti. Mercado da Ribeira nalazi se u neposrednoj blizini uspinjače Elevador da Bica, u ulici Av. 24 de Julho koja je paralelna sa obalom reke Težo.

Pijaca Mercado da Ribeira na kojoj možete probati specijalitete kako nacionalne tako i internacionalne kuhinje

Kako stići do pijace: tramvajem br. 15 (najjednostavnije i najbrže od trga Praça do Comércio)

Tradicionalna portugalska kuhinja

Kad već pominjem pijacu Mercado da Ribeira, ne bi bilo loše da kažem i par reči o tradicionalnoj portugalskoj kuhinji. Po povratku iz Lisabona i Nikola i ja smo zaključili da smo se od svih putovanja na kojima smo zajedno bili na ovom najzdravije hranili. Ovo ne bi ni trebalo da nas čudi ako uzmemo u obzir da je po konzumiranju morskih proizvoda Portugal prva zemlja u Evropi i četvrta na svetu!

Riba se u Portugalu sprema na raznorazne načine. Jede se pečena, kuvana, pržena ili dinstana, a vrsta ribe koju Portugalci smatraju delom nacionalne kuhinje jeste bakalar – bacalhau. Ono što je posebno zanimljivo je to da Portugalci vole da se hvale da imaju 365 recepata za pripremu bakalara – za svaki dan u godini po jedan!

Pored bakalara, još jedna vrsta ribe koja se veoma često konzumira jeste sardina. Ova vrsta ribe je u Portugalu toliko popularna da su dovitljivi Portugalci uspeli od nje da naprave pravu turističku atrakciju u vidu savršeno dizajniranih konzervi sardine koje se mogu poneti i kao neobičan suvenir iz ove zemlje. O izgledu prodavnica u kojima se ove konzerve prodaju i da ne pričam. One predstavljaju atrakciju same po sebi.

Konzerve sardine kao originalan i neuobičajen suvenir iz Lisabona

Alfama

6. Vidikovac Miradouro de Santa Luzia

Stigli smo do najstarije četvrti Lisabona – Alfame. U ovom delu grada nalazi se vidikovac Miradouro de Santa Luzia, po mišljenju mnogih jedan od najlepših vidikovaca Lisabona, ali i jedan od onih na kojima je uvek velika gužva.

Vidikovac u vidu terase obložene plavo-belim keramičkim pločicama, sa kolonadama i drvenom nadstrešnicom sa koje visi vinova loza, nalazi se na platou ispred istoimene crkve i sa njega puca pogled na čitav donji deo Alfame.

Vidikovac Miradouro de Santa Luzia u vidu terase obložene plavo-belim keramičkim pločicama, sa kolonadama i drvenom nadstrešnicom sa koje visi vinova loza
Pogled na Alfamu sa vidikovca Miradouro de Santa Luzia

Kada se nađete na platou na kojem se nalazi ovaj vidikovac obratite pažnju na dve velike kompozicije od plavo-belih azuležosa kojima je ukrašen jedan od zidova istoimene crkve. Na jednoj je prikazan izgled velikog gradskog trga Praça do Comércio pre zemljotresa, dok je na drugoj kompoziciji prikazana bitka za osvajanje Lisabona koja se odigrala u 12. veku između Portugalaca i Mavara.

Obratite pažnju na kompoziciju od plavo-belih azuležosa na kojoj je prikazana bitka za osvajanje Lisabona između Portugalaca i Mavara

Kako stići do vidikovca: tramvajem br. 28

Deo grada u blizini bulevara Avenida da Liberdade

7. Park Edvarda VII (Parque Eduardo VII)

Još jedan vidikovac vredan posete nalazi se na platou u gornjem delu parka koji je naziv dobio po engleskom kralju Edvardu VII. Sa ovog mesta pruža se pogled nizbrdo duž čitavog parka i niz bulevar Avenida da Liberdade, pa sve do reke Težo u daljini. Ono što je posebno interesantno kod ovog vidikovca je središnji deo parka u vidu pravilno potkresanog žbunja koje sa visine podseća na lavirint.

Središnji deo parka Edvarda VII u vidu pravilno potkresanog žbunja koje sa visine podseća na lavirint

Park Edvarda VII nalazi se sa gornje strane bulevara Avenida da Liberdade, odmah posle velikog trga sa kružnim tokom Praça Marquês de Pombal. U središtu kružnog toka nalazi se statua Markiza de Pombala koja je postavljena tako da on gleda u pravcu donjeg dela grada – Baiše, za čije je arhitektonsko rešenje i zaslužan nakon velikog zemljotresa iz 1755. godine.

Kako stići do vidikovca: Od trga Praça dos Restauradores uz bulevar Avenida da Liberdade lagano peške. Može i autobusom, ali vam savetujem da ipak odaberete laganu šetnju duž lepo uređenog bulevara Avenida da Liberdade.

Belem

U prošlom tekstu, u delu o bitnim istorijskim periodima Lisabona, pomenula sam Doba otkrića, tj. zlatni period u istoriji Portugala. U Belemu, delu grada koji se nalazi na oko 5 km zapadno od centra Lisabona nalaze se neki od najvažnijih spomenika kulture koji su podignuti u znak sećanja na zlatno doba Portugala.

Kako stići do Belema: tramvajem br. 15 (najlakše za snalaženje je od centra Lisabona – od trga Praça do Comércio). U Belemu treba izaći na stanici koja se nalazi na trgu Praça do Império. Stanicu na kojoj treba da izađete prepoznaćete tako što ćete sa desne strane videti Žeronimos manastir. Od centra grada do Belema se stiže za nekih pola sata vožnje tramvajem ukoliko nema gužve u saobraćaju.

Evo šta obavezno morate videti u Belemu:

8. Manastir Žeronimos (Mosteiro dos Jerónimos)

Manastir Žeronimos – Mosteiro dos Jerónimos izgrađen je u 16. veku po nalogu čuvenog portugalskog kralja Manuela I povodom proslave pronalaska pomorskog puta do Indije. Sagrađen je u manuelin stilu nazvanom po kralju Manuelu I koji je bio veliki ljubitelj i pokrovitelj umetnosti. Manuelin stil predstavlja spoj kasno-gotskog stila i rane renesanse, a glavni elementi ovog stila prepoznatljivi su po kitnjastim reljefnim detaljima u belom kamenu.

Mosteiro dos Jerónimos sagrađen u manuelin stilu koji predstavlja spoj kasno-gotskog stila i rane renesanse

Ono po čemu je manastir nadaleko poznat jeste činjenica da je u njemu sahranjen čuveni portugalski moreplovac Vasko da Gama. Nažalost, ovoga puta nismo videli unutrašnjost manastira, jer nismo imali dovoljno vremena da čekamo u redu koji se stvorio ispred njega, ali ono što sigurno znamo jeste to da ćemo mu posvetiti više pažnje prvom sledećom prilikom.

Spoljašnjost Žeronimos manastira

Cena ulaznice: 10e (uz Lisbon Card ulaz besplatan)

9. Spomenik otkrićima (Padrão dos Descobrimentos)

Spomenik otkrićima – Padrão dos Descobrimentos izgrađen je 1940. godine u čast prekomorskih otkrića koja su u 15. veku proslavila Portugal. Dvadeset godina nakon izgradnje, na 500. godišnjicu smrti princa Henrija Navigatora, oca portugalske pomorske navigacije, spomenik je dobio i reljefne skulpture sa princom Henrijem kao predvodnikom.

Spomenik otkrićima – Padrão dos Descobrimentos podignut u čast prekomorskih otkrića koja su u 15. veku proslavila Portugal

Na vrhu ovog spomenika nalazi se mala platforma sa koje se pruža pogled na čitav Belem, obalu reke Težo, skoro sve do ušća u Atlantik, i ogromnu mapu sveta u vidu mozaika koja se nalazi ispred samog ulaza u spomenik. Inače nisam ljubitelj velikih visina, ali sam ovaj put morala da se popnem na sam vrh kako bih videla ovu nesvakidašnju mapu prečnika čak 50 m koja prikazuje ružu vetrova i rute kojima su plovili portugalski moreplovci otkrivajući svet. Na vrh spomenika stiže se liftom.

Pogled sa vrha Spomenika otkrićima na Žeronimos manastir i ogromnu mapu u vidu mozaika
Ogromna mapa sveta prečnika čak 50 m koja prikazuje ružu vetrova i rute kojima su plovili portugalski moreplovci otkrivajući svet

Cena ulaznice: 6e (uz Lisbon Card 20% popusta)

10. Belem kula (Torre de Belém)

Belem kula – Torre de Belém nalazi se desno od Spomenika otkrićima, blizu ušća reke Težo u Atlantik. Građena je, takođe, po nalogu već pomenutog kralja Manuela I, u prepoznatljivom manuelin stilu i u istom vremenskom periodu kada i Žeronimos manastir. Služila je prvenstveno kao odbrambena kula osmatračnica, ali i kao oružarnica i zatvor.

Belem kula kao odbrambena kula osmatračnica u blizini ušća reke Težo u Atlantik

Cena ulaznice: 6e (uz Lisbon Card ulaz besplatan)

11. Poslastičarnica Pastéis de Belém

Sada ću vam otkriti jedno specijalno mesto u Lisabonu na kojem se originalni recept za jedan tradicionalni portugalski slatkiš čuva u velikoj tajnosti! U pitanju je poslastičarnica Pastéis de Belém osnovana davne 1837. godine. Ova poslastičarnica je jedino mesto u Portugalu na kojem možete probati čuveni portugalski kolačić pastel de Belém pravljen po originalnoj recepturi. Recept za ovaj kolačić zna samo četvoro ljudi u čitavom svetu!

Ukus kolačića pastel de Belém koji se pravi od žumanca i krema vanile, a zatim posipa cimetom i šećerom u prahu, mene je najviše podsetio na naše princes krofne. Recept za ovaj kolačić izmislile su sredinom 19. veka monahinje iz obližnjeg manastira Žeronimos kako bi njihovom prodajom uspele da se prehrane u vreme kada je manastir zapao u tešku finansijsku krizu. Vremenom je ovaj kolačić počeo da se prodaje sve više i više, a danas se u proseku dnevno proda čak i do 10.000 komada!

Belemske kolačiće sam jedva čekala da probam, pa sam zaboravila da ih uslikam 🙂
U pozadini slike se vide plavo-bele pločice koje čine sastavni deo enterijera Pastéis de Belém poslastičarnice

Nemojte da vas obeshrabri konstantna gužva u ovoj poslastičarnici. Radnici koji ovde rade su veoma brzi tako da nećete dugo čekati u redu, a mi smo imali sreće i da brzo dođemo do slobodnog stola.

Cena kolačića: 2 kolačića platili smo 2.30e, a pakovanje od 6 komada koje smo poneli za Beograd 6.90e

Pakovanje od 6 komada pastéis de Belém kolačića

Deo grada u blizini Mosta 25. april (Ponte 25 de Abril)

12. Lx Factory

Stigli smo do jednog od mojih omiljenih mesta u Lisabonu! U pitanju je Lx Factory, po mom mišljenju najbolji primer dovitljivosti stanovnika Lisabona da od napuštenih i zaboravljenih mesta u gradu naprave pravi mali svet kreativnosti i genijalnih ideja. Atmosferu ovog mesta najbolje ću opisati ako vam kažem da sam ovaj deo grada doživela kao lisabonsku verziju Savamale (tj. Savamale od pre par godina, pre nego što je počeo da se gradi Beograd na vodi) i Cetinjske u Beogradu.

Nekad i sad

Nekadašnja industrijska zona u kojoj je od 1846. godine bila smeštena jedna od najznačajnijih fabrika u Lisabonu, sada predstavlja kreativni centar grada koji okuplja kreativce iz različitih oblasti poput mode, umetnosti, arhitekture, muzike, multimedija i komunikacija. Na ovom mestu ćete pronaći i neke od najzanimljivijih i najoriginalnijih kafića i barova u gradu, knjižara, umetničkih radnji i prodavnica sa suvenirima lokalnih dizajnera.

Lx Factory – delić atmosfere kreativnog centra Lisabona

U okviru Lx fabrike se nalazi i čuvena Ler Devagar knjižara, sigurno jedna od najinteresantnijih knjižara koje sam dosad posetila. Ukoliko mi ne verujete na reč, tu je slika da to i dokaže. Knjižara Ler Devagar se nalazi odmah sa leve strane nakon što se prođe kroz kapiju koja predstavlja ulaz u Lx Factory kompleks.

Ler Devagar knjižara, jedna od najinteresantnijih knjižara koje sam dosad posetila

Suveniri

Mali savet: Ukoliko želite da kupite sebi i dragim osobama neke lepe i originalne suvenire, Lx Factory je definitivno najbolje mesto za to.

Jedna od suvenirnica u okviru Lx fabrike

U delu o tradicionalnoj portugalskoj kuhinji pomenula sam vam neobično dizajnirane konzerve sardine kao jedan od najoriginalnijih suvenira koji možete poneti iz Lisabona. E pa, baš u Lx fabrici se nalazi, po mom mišljenju, najlepša od svih prodavnica u kojoj se ove konzerve i prodaju!

Prodavnica u kojoj se prodaju neobično dizajnirane konzerve sardine

Kako stići do Lx fabrike: tramvajem br. 15 od centra grada. Ukoliko niste sigurni na kojoj stanici treba da izađete pitajte vozača. Od stanice ćete se vrlo lako snaći dalje.

13. MAAT – Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije

Ukoliko želite da posetite nešto drugačiji muzej, moj savet vam je da nikako ne propustite MAAT – Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije. Ovo nije klasičan tip muzeja, već su u njemu postavljene video i zvučne instalacije koje aktiviraju sva čula posetilaca.

Platforma – vidikovac na krovu MAAT muzeja

Pored neobične postavke, izuzetno zanimljiva je i sama arhitektura muzeja, a posebno krov u vidu platforme – vidikovca sa kojeg se pruža neverovatan pogled na Most 25. april.

MAAT – Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije

Kako stići do MAAT muzeja: tramvajem br. 15

Cena ulaznice: 5e (uz Lisbon Card ulaz besplatan)

14. Park nacija (Parque das Nações)

Poslednji dan boravka u Lisabonu, pred sam odlazak na aerodrom, protrčali smo kroz Park nacija. Ovaj deo grada predstavlja novi moderni deo Lisabona koji je kompletno uređen povodom Svetske izložbe – EXPO ’98 i nalazi se u pravcu aerodroma.

Može se reći da ulaz u ovaj moderni kompleks čini futuristički projektovana železnička stanica Estação do Oriente koja je velikim staklenim pasarelama povezana sa zgradom tržnog centra Vasko da Gama (Centro Vasco da Gama).

Futuristički projektovana železnička stanica Estação do Oriente
Tržni centar Vasko da Gama (Centro Vasco da Gama)

Ono zbog čega smo zapravo došli u ovaj deo grada je Portugalski paviljon (Pavilhão de Portugal), delo arhitekte Alvara Size, po kojem pamtim prvo predavanje na Arhitektonskom fakultetu.

Portugalski paviljon (Pavilhão de Portugal), delo arhitekte Alvara Size

U ovom delu grada nalazi se i najduži most u Evropi! On nam je prvi poželeo dobrodošlicu u Lisabon i ispratio nas kući. Most, takođe, nosi naziv po čuvenom moreplovcu Vasku da Gami.

Most Vasko da Gama (Ponte Vasco da Gama)

Sintra

15. Pena palata (Palácio Nacional da Pena)

I za kraj sam ostavila ono najbolje! Ne mogu da vam opišem koliko sam bila srećna i uzbuđena kada sam posetila nešto što sam zabeležila krajem 2018. godine kao najveću putničku želju za godinu koja je iza nas! Nikola je vrlo dobro znao koliko sam želela da vidim veličanstvenu Pena palatu u Sintri uživo, pa je iskoristio priliku za veridbu i učinio posetu ovoj palati još savršenijom. Toliko me je bio zbunio da pojma nemam šta sam sve videla kada smo kasnije razgledali enterijer palate.

Veridba u Pena palati 🙂

Pena palata smeštena je na vrhu jednog od najviših brda Sintre, na mestu nekadašnjeg samostana iz 15. veka. U trenutku kada smo stigli do palate spustila se velika magla, tako da uopšte nismo mogli da sagledamo okruženje u kojem se ona nalazi. Oboje smo se složili da je palata u tom trenutku izgledala kao čardak ni na nebu ni na zemlji.

Bajkovita Pena palata u Sintri

Bajkovitu žuto-crvenu palatu sagradio je u 19. veku nemački grof Ferdinand koji je nakon što se oženio portugalskom kraljicom Marijom II postao kralj Portugala – Don Fernando II. Ono što je zanimljivo u ovoj priči je to da kralj u ovoj palati nije živeo sa pomenutom kraljicom, već se u nju uselio sa svojom ljubavnicom 1885. godine kada je palata zvanično i završena. Ono što je još zanimljivije je to da je kralj iste te godine i umro.

Kako stići do Pena palate: Do Sintre možete stići vozom koji iz Lisabona kreće sa železničke stanice Estação do Rossio. Nakon što stignete na železničku stanicu u Sintri, odmah sa desne strane se nalazi početna stanica autobusa 434 koji vozi sve do ulaza u kompleks Pena palate.

Cena ulaznice: 14e

Savet: Što se tiče kupovine ulaznica za palatu savetovala bih vam da ih kupite online (mi smo ih uzeli OVDE). Može se desiti da red za kupovinu ulaznica i ulazak u palatu bude predugačak, a stvarno ne želite da dragoceno vreme u Sintri protraćite čekajući u redu.

Nadam se da vam je ovaj tekst bio koristan i da sada više nema dileme šta treba posetiti u Lisabonu. 🙂

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, slobodno ga podelite sa svojim prijateljima!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + 16 =