sta_posetiti_u_lisabonu_mojih_top_15_mesta_u_lisabonu_travel_architect
Portugal,  Putovanja

Šta posetiti u Lisabonu? – Mojih TOP 15 mesta u Lisabonu

„Šta posetiti u Lisabonu?“. Ovo pitanje postavila sam sebi pre puta dok sam mahnito istraživala koja su to najzanimljivija mesta u Lisabonu koja nikako ne smem zaobići. Isto pitanje postavili su mi ljudi koji su ispratili moje putovanje u Lisabon na instagram profilu i facebook stranici. Kako bih olakšala pripremu za putovanje svima onima koji planiraju da posete Lisabon rešila sam da napišem ovaj tekst.

Mesta koja ću pomenuti u tekstu podelila sam po delovima grada, jer smatram da je tako mnogo praktičnije za obilazak. Išla sam onim redosledom kojim sam ja obilazila kako slučajno neko mesto ne bih izostavila. Potrudila sam se da ispišem i dosta korisnih informacija koje će vam olakšati da stignete do određenog mesta, a tu su i informacije vezane za cene pojedinih ulaznica. Pa hajde da krenemo redom. Spremni? 🙂

Šta posetiti u Lisabonu?

Baixa

1. Lift – uspinjača Elevador de Santa Justa

Ukoliko od trga Praça dos Restauradores nastavite pravo ulicom Rua Áurea ka obali reke Težo, u jednom trenutku ugledaćete sa desne strane ove ulice neobičnu konstrukciju od kovanog gvožđa u vidu lifta. Konstrukciju ovog 32 m visokog lifta osmislio je 1902. godine francuski arhitekta Raoul Mesnier du Ponsard, učenik nadaleko poznatog Aleksandra Gustava Ajfela.

Elevador de Santa Justa – konstrukcija od kovanog gvožđa u vidu lifta

Elevador de Santa Justa izgrađen je kako bi povezao Baišu – Donji grad sa Bairro Altom – gornjim delom grada. Zahvaljujući ovoj konstrukciji nekada se mnogo brže i lakše stizalo iz jednog dela grada u drugi. Danas je, međutim, situacija malo drugačija. Zbog prelepog pogleda koji se pruža sa vrha ovog lifta na čitav donji centar grada – Baišu, deo Alfame oko tvrđave Castelo de São Jorge i reku Težo, red u kojem se čeka na vožnju liftom je uvek predugačak.

Red za vožnju liftom Elevador de Santa Justa

Savet: Ne gubite vreme čekajući na vožnju liftom u ogromnom redu. Postoji i drugi način da se stigne do vidikovca na vrhu ovog lifta. Moraćete da idete malo okolo i uzbrdo ulicom Calçada do Carmo do gornjeg dela grada Bairro Alto. Kada stignete do crkve Convento do Carmo skrenite u uličicu sa njene desne strane. Ubrzo ćete stići do kafića koji je pasarelom povezan sa liftom. Na ovaj način nećete gubiti vreme na čekanje u redu, a iz ovog kafića i sa pasarele do njega dobićete skoro identičan pogled na grad kao i sa vrha lifta.

Pasarela koja povezuje lift Elevador de Santa Justa sa gornjim delom grada – Bairro Altom
Pogled sa pasarele na Donji grad – Baišu

Ukoliko se ipak odlučite na vožnju ovim liftom znajte da uz Lisbon Card ne plaćate ulaznice.

Bairro Alto

2. Crkva Convento do Carmo i Arheološki muzej

Kad smo već sa pričom kod lifta Elevador de Santa Justa, iskoristiću priliku da vam sada skrenem pažnju da obavezno odvojite vreme i za posetu crkvi Convento do Carmo i Arheološkom muzeju koji je smešten u okviru nje. Crkva i Arheološki muzej nalaze se odmah do već pomenute pasarele koja vodi do lifta.

Bočna strana crkve Convento do Carmo i džez muzičari

Srednjevekovna crkva Convento do Carmo predstavlja simbol stradanja Lisabona u katastrofalnom zemljotresu iz 1755. godine. Zanimljivo je to da je ova crkva jedino zdanje u gradu koje nije renovirano posle zemljotresa. Namerno je ostavljena polurazrušena, bez krovne konstrukcije, kao podsećanje na katastrofu koja je zahvatila grad tokom 18. veka.

Crkva Convento do Carmo – simbol stradanja Lisabona u katastrofalnom zemljotresu iz 1755. godine

U okviru jednog dela crkve, koji je ostao očuvan do današnjih dana, nalazi se Arheološki muzej sa izuzetno bogatom zbirkom artefakata iz različitih istorijskih perioda. Artefakti iz perioda praistorije, egipatski sarkofazi, crkveni predmeti iz perioda Rima i srednjeg veka, neki od najstarijih primeraka azuležosa – oslikanih keramičkih pločica, kao i sarkofazi nekih od najistaknutijih ličnosti Portugala, samo su neki od predmeta koji se čuvaju u ovom muzeju. Dovoljan razlog za posetu?

Sarkofazi nekih od najistaknutijih ličnosti Portugala
Slikovne kompozicije od plavo-belih azuležosa – oslikanih keramičkih pločica
Izgled crkve Convento do Carmo pre katastrofalnog zemljotresa iz 1755. godine

Cena ulaznice: 5e (uz Lisbon Card 20% popusta)

Web-sajt: Museu Arqueológico do Carmo

3. Vidikovac Miradouro de São Pedro de Alcântara

Na visini od preko 60 m, u prelepom malom parku popločanom crnim i belim kamenčićima u vidu mozaika i u senci drveća, nalazi se vidikovac Miradouro de São Pedro de Alcântara. Čini mi se da je od svih vidikovaca koje smo posetili ovde bila najmanja gužva, a pogled koji se pruža sa njega je neverovatan.

Do ovog vidikovca smo stigli kada je pao mrak, tako da, nažalost, nemam dobre fotografije sa ovog mesta. Nadam se da ćete mi verovati na reč i da nećete propustiti da vidite očaravajući pogled na Alfamu koji se pruža sa njega.

Kako stići do vidikovca: uspinjačom Elevador da Glória koja ide direktno do vidikovca

Uspinjača Elevador da Glória koja ide direktno do vidikovca Miradouro de São Pedro de Alcântara

4. Uspinjača Elevador da Bica i ulica Rua da Bica de Duarte Belo

O jednoj od najslikovitijih, ali i najstrmijih ulica Lisabona – Rua da Bica de Duarte Belo uz koju vozi Elevador da Bica već sam detaljnije pisala, pa bacite pogled na prethodni tekst o Lisabonu.

Uspinjača Elevador da Bica koja ide uz ulicu Rua da Bica de Duarte Belo

5. Pijaca Mercado da Ribeira

Na blogu inače nije u tolikoj meri zastupljena tema o hrani zemalja koje posećujem, ali mesto koje ću vam sada preporučiti, na kojem možete napraviti pauzu od obilaženja grada i prezalogajiti nešto, zbog svog originalnog koncepta itekako zaslužuje da se nađe na blogu. U pitanju je glavna gradska pijaca Mercado da Ribeira.

Pijaca je smeštena u ogromnoj industrijskoj hali koja je oivičena tezgama kako nacionalne tako i internacionalne kuhinje. U središu hale nalaze se visoki drveni stolovi za kojima možete jesti. Mercado da Ribeira nalazi se u neposrednoj blizini uspinjače Elevador da Bica, u ulici Av. 24 de Julho koja je paralelna sa obalom reke Težo.

Pijaca Mercado da Ribeira na kojoj možete probati specijalitete kako nacionalne tako i internacionalne kuhinje

Kako stići do pijace: tramvajem br. 15 (najjednostavnije i najbrže od trga Praça do Comércio)

Tradicionalna portugalska kuhinja

Kad već pominjem pijacu Mercado da Ribeira, ne bi bilo loše da kažem i par reči o tradicionalnoj portugalskoj kuhinji. Po povratku iz Lisabona i Nikola i ja smo zaključili da smo se od svih putovanja na kojima smo bili zajedno na ovom najzdravije hranili. Ovo ne bi ni trebalo da nas čudi ako uzmemo u obzir da je po konzumiranju morskih proizvoda Portugal prva zemlja u Evropi i četvrta na svetu!

Riba se u Portugalu sprema na raznorazne načine. Jede se pečena, kuvana, pržena ili dinstana, a vrsta ribe koju Portugalci smatraju delom nacionalne kuhinje jeste bakalar – bacalhau. Ono što je posebno zanimljivo je to da Portugalci vole da se hvale da imaju 365 recepata za pripremu bakalara – za svaki dan u godini po jedan!

Pored bakalara, još jedna vrsta ribe koja se veoma često konzumira jeste sardina. Ova vrsta ribe je u Portugalu toliko popularna da su dovitljivi Portugalci uspeli da naprave od nje pravu turističku atrakciju u vidu savršeno dizajniranih konzervi sardine koje se mogu poneti i kao neobičan suvenir iz ove zemlje. O izgledu prodavnica u kojima se ove konzerve prodaju i da ne pričam. One predstavljaju atrakciju same po sebi.

Konzerve sardine kao originalan i neuobičajen suvenir iz Lisabona

Alfama

6. Vidikovac Miradouro de Santa Luzia

Stigli smo do najstarije četvrti Lisabona – Alfame. U ovom delu grada nalazi se vidikovac Miradouro de Santa Luzia, po mišljenju mnogih jedan od najlepših vidikovaca Lisabona, ali i jedan od onih na kojima je uvek velika gužva.

Vidikovac u vidu terase obložene plavo-belim keramičkim pločicama, sa kolonadama i drvenom nadstrešnicom sa koje visi vinova loza, nalazi se na platou ispred istoimene crkve. Sa ovog vidikovca puca pogled na čitav donji deo Alfame.

Vidikovac Miradouro de Santa Luzia u vidu terase obložene plavo-belim keramičkim pločicama, sa kolonadama i drvenom nadstrešnicom sa koje visi vinova loza
Pogled na Alfamu sa vidikovca Miradouro de Santa Luzia

Kada se nađete na platou na kojem se nalazi ovaj vidikovac obratite pažnju na dve velike kompozicije od plavo-belih azuležosa kojima je ukrašen jedan od zidova istoimene crkve. Na jednoj je prikazan izgled velikog gradskog trga Praça do Comércio pre zemljotresa, dok je na drugoj kompoziciji prikazana bitka za osvajanje Lisabona koja se odigrala u 12. veku između Portugalaca i Mavara.

Obratite pažnju na kompoziciju od plavo-belih azuležosa na kojoj je prikazana bitka za osvajanje Lisabona između Portugalaca i Mavara

Kako stići do vidikovca: tramvajem br. 28

Deo grada u blizini bulevara Avenida da Liberdade

7. Park Edvarda VII (Parque Eduardo VII)

Još jedan vidikovac vredan posete nalazi se na platou u gornjem delu parka koji je naziv dobio po engleskom kralju Edvardu VII. Sa ovog mesta pruža se pogled nizbrdo duž čitavog parka i niz bulevar Avenida da Liberdade, pa sve do reke Težo u daljini. Ono što je posebno interesantno kod ovog vidikovca jeste središnji deo parka u vidu pravilno potkresanog žbunja koje sa visine podseća na lavirint.

Središnji deo parka Edvarda VII u vidu pravilno potkresanog žbunja koje sa visine podseća na lavirint

Park Edvarda VII nalazi se sa gornje strane bulevara Avenida da Liberdade, odmah posle velikog trga sa kružnim tokom Praça Marquês de Pombal. U središtu kružnog toka nalazi se statua Markiza de Pombala koja je postavljena tako da on gleda u pravcu donjeg dela grada – Baiše, za čije je arhitektonsko rešenje i zaslužan nakon velikog zemljotresa iz 1755. godine.

Kako stići do vidikovca: Od trga Praça dos Restauradores uz bulevar Avenida da Liberdade lagano peške. Može i autobusom, ali vam savetujem da ipak odaberete laganu šetnju duž lepo uređenog bulevara Avenida da Liberdade.

Belem

U prošlom tekstu, u delu o bitnim istorijskim periodima Lisabona, pomenula sam Doba otkrića, tj. zlatni period u istoriji Portugala. U Belemu, delu grada koji se nalazi na oko 5 km zapadno od centra Lisabona, nalaze se neki od najvažnijih spomenika kulture koji su podignuti u znak sećanja na zlatno doba Portugala.

Kako stići do Belema: tramvajem br. 15 (najlakše za snalaženje je od centra Lisabona – od trga Praça do Comércio). U Belemu treba izaći na stanici koja se nalazi na trgu Praça do Império. Stanicu na kojoj treba da izađete prepoznaćete tako što ćete sa desne strane videti Žeronimos manastir. Od centra grada do Belema se stiže za nekih pola sata vožnje tramvajem ukoliko nema gužve u saobraćaju.

Evo šta obavezno morate videti u Belemu:

8. Manastir Žeronimos (Mosteiro dos Jerónimos)

Manastir Žeronimos izgrađen je u 16. veku po nalogu čuvenog portugalskog kralja Manuela I povodom proslave pronalaska pomorskog puta do Indije. Sagrađen je u manuelin stilu nazvanom po istoimenom kralju koji je bio veliki ljubitelj i pokrovitelj umetnosti. Manuelin stil predstavlja spoj kasno-gotskog stila i rane renesanse. Glavni elementi ovog stila prepoznatljivi su po kitnjastim reljefnim detaljima u belom kamenu.

Mosteiro dos Jerónimos sagrađen u manuelin stilu koji predstavlja spoj kasno-gotskog stila i rane renesanse

Ono po čemu je manastir nadaleko poznat jeste činjenica da je u njemu sahranjen čuveni portugalski moreplovac Vasko da Gama. Nažalost, ovoga puta nismo stigli da vidimo unutrašnjost manastira, ali ono što sigurno znamo jeste to da ćemo mu posvetiti više pažnje prvom sledećom prilikom.

Spoljašnjost Žeronimos manastira

Cena ulaznice: 10e (uz Lisbon Card ulaz besplatan)

Web-sajt: Mosteiro dos Jerónimos

9. Spomenik otkrićima (Padrão dos Descobrimentos)

Spomenik otkrićima izgrađen je 1940. godine u čast prekomorskih otkrića koja su u 15. veku proslavila Portugal. Dvadeset godina nakon izgradnje, na 500. godišnjicu smrti princa Henrija Navigatora, oca portugalske pomorske navigacije, spomenik je dobio i reljefne skulpture sa princom Henrijem kao predvodnikom.

Spomenik otkrićima podignut u čast prekomorskih otkrića koja su u 15. veku proslavila Portugal

Na vrhu ovog spomenika nalazi se mala platforma sa koje se pruža pogled na čitav Belem, obalu reke Težo skoro sve do ušća u Atlantik i ogromnu mapu sveta u vidu mozaika koja se nalazi ispred samog ulaza u spomenik. Inače nisam ljubitelj velikih visina, ali sam ovaj put morala da se popnem na sam vrh kako bih videla ovu nesvakidašnju mapu prečnika čak 50 m koja prikazuje ružu vetrova i rute kojima su plovili portugalski moreplovci otkrivajući svet. Na vrh spomenika stiže se liftom.

Pogled sa vrha Spomenika otkrićima na Žeronimos manastir i ogromnu mapu sveta u vidu mozaika
Ogromna mapa sveta prečnika čak 50 m prikazuje ružu vetrova i rute kojima su plovili portugalski moreplovci otkrivajući svet

Cena ulaznice: 6e (uz Lisbon Card 20% popusta)

Web-sajt: Padrão dos Descobrimentos

10. Belem kula (Torre de Belém)

Belem kula se nalazi desno od Spomenika otkrićima, blizu ušća reke Težo u Atlantik. Građena je, takođe, po nalogu već pomenutog kralja Manuela I, u prepoznatljivom manuelin stilu i u istom vremenskom periodu kada i Žeronimos manastir. Služila je prvenstveno kao odbrambena kula osmatračnica, ali i kao oružarnica i zatvor.

Belem kula kao odbrambena kula osmatračnica u blizini ušća reke Težo u Atlantik

Cena ulaznice: 6e (uz Lisbon Card ulaz besplatan)

Web-sajt: Torre de Belém

11. Poslastičarnica Pastéis de Belém

Sada ću vam otkriti jedno specijalno mesto u Lisabonu na kojem se originalni recept za jedan tradicionalni portugalski slatkiš čuva u velikoj tajnosti! U pitanju je poslastičarnica Pastéis de Belém osnovana davne 1837. godine. Ova poslastičarnica je jedino mesto u Portugalu na kojem možete probati čuveni portugalski kolačić pastel de Belém pravljen po originalnoj recepturi. Recept za ovaj kolačić zna samo četvoro ljudi u čitavom svetu!

Ukus kolačića pastel de Belém koji se pravi od žumanca i krema vanile, a zatim posipa cimetom i šećerom u prahu, mene je najviše podsetio na naše princes krofne. Recept za ovaj kolačić izmislile su sredinom 19. veka monahinje iz obližnjeg Žeronimos manastira kako bi njihovom prodajom uspele da se prehrane u vreme kada je manastir zapao u tešku finansijsku krizu. Vremenom je ovaj kolačić počeo da se prodaje sve više i više, a danas se u proseku dnevno proda čak i do 10.000 komada!

Belemske kolačiće sam jedva čekala da probam, pa sam zaboravila da ih uslikam 🙂
U pozadini slike se vide plavo-bele pločice koje čine sastavni deo enterijera Pastéis de Belém poslastičarnice

Nemojte da vas obeshrabri konstantna gužva u ovoj poslastičarnici. Radnici koji ovde rade su veoma brzi tako da nećete dugo čekati u redu. Mi smo imali sreće da brzo dođemo i do slobodnog stola.

posetiti_u_lisabonu_belem_pasteis_de_belem_poslasticarnica
Pakovanje od 6 komada pastéis de Belém kolačića

Cena kolačića: 2 kolačića platili smo 2.30e, a pakovanje od 6 komada koje smo poneli za Beograd 6.90e

Web-sajt: Pastéis de Belém

12. MAAT – Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije

Ukoliko želite da posetite nešto drugačiji muzej, moja topla preporuka je MAAT – Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije koji se nalazi na obali reke Težo u Belemu. MAAT muzej predstavlja novi kulturni centar grada koji okuplja i izlaže dela kako nacionalnih tako i internacionalnih savremenih umetnika. Ovo nije klasičan tip muzeja. Video i zvučne instalacije, već na samom ulazu u muzej, aktiviraju sva čula posetilaca.

MAAT – Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije

Pored neobične postavke, izuzetno zanimljiva je i sama arhitektura muzeja. Posebno je zanimljiv krov u vidu platforme – vidikovca sa kojeg se pruža neverovatan pogled na Most 25. april. Ako se uzme u obzir da ih je gradila ista kompanija, onda i ne čudi što ovaj most toliko liči na Golden Gate most u San Francisku.

Platforma – vidikovac na krovu MAAT muzeja

Kako stići do MAAT muzeja: tramvajem br. 15 (na putu ka Belemu, pre Žeronimos manastira). Možda će vam biti lakše da prvo obiđete prethodno navedene znamenitosti u Belemu, a zatim u povratku ka centru grada, od Žeronimos manastira do MAAT muzeja možete doći i peške.

Cena ulaznice: 5e (uz Lisbon Card ulaz besplatan)

Web-sajt: MAAT – muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije

Deo grada u blizini Mosta 25. april (Ponte 25 de Abril)

13. Lx Factory

Stigli smo do jednog od mojih omiljenih mesta u Lisabonu! U pitanju je Lx Factory, po mom mišljenju najbolji primer dovitljivosti stanovnika Lisabona da od napuštenih i zaboravljenih mesta po gradu naprave pravi mali svet kreativnosti i genijalnih ideja. Atmosferu ovog mesta najbolje ću opisati ako vam kažem da sam ovaj deo grada doživela kao lisabonsku verziju Savamale (tj. Savamale od pre par godina, pre nego što je počeo da se gradi Beograd na vodi) i Cetinjske u Beogradu.

Nekadašnja industrijska zona u kojoj je od 1846. godine bila smeštena jedna od najznačajnijih fabrika u Lisabonu, sada predstavlja kreativni centar grada koji okuplja kreativce iz različitih oblasti poput mode, umetnosti, arhitekture, muzike, multimedija i komunikacija. Na ovom mestu ćete pronaći i neke od najzanimljivijih i najoriginalnijih kafića i barova u gradu, knjižara, umetničkih radnji i prodavnica sa suvenirima lokalnih dizajnera.

Lx Factory – delić atmosfere kreativnog centra Lisabona

U okviru Lx fabrike se nalazi i čuvena Ler Devagar knjižara, definitivno jedna od najinteresantnijih knjižara koje sam dosad posetila. Ukoliko mi ne verujete na reč, tu je slika da to i dokaže. Knjižara Ler Devagar se nalazi odmah sa leve strane nakon što se prođe kroz kapiju koja predstavlja ulaz u Lx Factory kompleks.

Ler Devagar knjižara – jedna od najinteresantnijih knjižara koje sam dosad posetila

Suveniri

Mali savet: Ukoliko želite da kupite sebi i dragim osobama neke lepe i originalne suvenire, Lx Factory je, po mom mišljenju, najbolje mesto za to.

Jedna od suvenirnica u okviru Lx fabrike

U delu o tradicionalnoj portugalskoj kuhinji pomenula sam vam neobično dizajnirane konzerve sardine kao jedan od najoriginalnijih suvenira koji možete poneti iz Lisabona. E pa, baš u Lx fabrici se nalazi jedna od najlepših prodavnica u gradu u kojoj se ove konzerve i prodaju!

Jedna od najlepših prodavnica u gradu u kojoj se prodaju neobično dizajnirane konzerve sardine

Kako stići do Lx fabrike: tramvajem br. 15 od centra grada. Ukoliko niste sigurni na kojoj stanici treba da izađete pitajte vozača. Od stanice ćete se vrlo lako snaći dalje.

Web-sajt: Lx Factory

14. Park nacija (Parque das Nações)

U povratku, pred sam odlazak na aerodrom, protrčali smo kroz Park nacija, novi moderni deo Lisabona smešten u severo-istočnom delu grada. Park nacija kompletno je izgrađen i uređen povodom održavanja Svetske izložbe – EXPO ’98 zajedno sa novom železničkom stanicom, velikim tržnim centrom, paviljonima izložbe i Okeanarijumom. Godina održavanja Svetske izložbe u Lisabonu poklopila se sa 500. godišnjicom otkrića pomorskog puta do Indije. U tu čast, iza paviljona raspoređenih uz reku Težo, izgrađen je i veliki toranj u obliku jedra i najduži most u Evropi koji nose ime Vaska da Game.

Železnička stanica Estação do Oriente i tržni centar Centro Vasco da Gama

Može se reći da ulaz u ovaj moderni kompleks čini futuristički projektovana zgrada železničke stanice Estação do Oriente (Istočna stanica) zajedno sa zgradom tržnog centra Centro Vasco da Gama. Konstrukcija železničke stanice, izgrađena u staklu i čeliku, povezana je velikim staklenim pasarelama sa staklenim zdanjem tržnog centra. Oba zdanja izgrađena su u istom vremenskom periodu, 90-tih godina 20. veka.

Futuristički projektovana železnička stanica Estação do Oriente
Tržni centar Vasko da Gama (Centro Vasco da Gama)

Portugalski paviljon (Pavilhão de Portugal)

Glavni razlog našeg dolaska u ovaj deo grada je Portugalski paviljon, delo portugalskog arhitekte Alvara Size, po kojem pamtim prvo predavanje na Arhitektonskom fakultetu.

Portugalski paviljon je izgrađen sa ciljem da bude nacionalni paviljon zemlje domaćina i centralni paviljon Svetske izložbe iz 1998. godine. Zaštitni znak paviljona je ogromna viseća, betonska nadstrešnica koja zajedno sa dva monumentalna objekta na koje je oslonjena otvara veličanstven pogled na reku Težo. Sa svojim dimenzijama od 70 x 50 m i debljinom od svega 20 cm ova nadstrešnica predstavlja ogroman podvig tehnologije, inženjerstva i modernog dizajna.

Portugalski paviljon – delo portugalskog arhitekte Alvara Size

Most Vasko da Gama (Ponte Vasco da Gama)

U ovom delu grada se nalazi i najduži most u Evropi! Most Vasko da Gama nam je prvi poželeo dobrodošlicu u Lisabon i ispratio nas nazad kući. Ukupna dužina mosta iznosi 17,2 km od čega 4,8 km čine prilazni putevi ka mostu sa obe strane reke. Sa 6 saobraćajnih traka, po 3 u svakom smeru, ukupna širina mosta iznosi 30 m.

Most Vasko da Gama (Ponte Vasco da Gama)

Kako stići do Parka nacija: metroom (crvena linija), metro stanica Oriente. Park nacija se nalazi u pravcu aerodroma. Do aerodroma se, takođe, stiže crvenom linijom metroa (poslednja stanica). Stanica Oriente je treća po redu stanica od aerodroma.

Sintra

I za sam kraj ostavila sam ono najbolje! Ne mogu da vam opišem koliko sam bila srećna i uzbuđena kada sam posetila nešto što sam zabeležila krajem 2018. godine kao najveću putničku želju za godinu koja je iza nas!

15. Pena palata (Palácio Nacional da Pena), Sintra

Nikola je vrlo dobro znao koliko sam želela da posetim veličanstvenu Pena palatu u Sintri, pa je iskoristio priliku za veridbu i učinio posetu ovoj palati još savršenijom. Toliko me je zbunio da pojma nemam šta sam sve videla kada smo kasnije razgledali enterijer palate.

Veridba u Pena palati 🙂

Pena palata smeštena je na vrhu jednog od najviših brda Sintre, na mestu nekadašnjeg samostana iz 15. veka. U trenutku kada smo stigli do palate spustila se velika magla, tako da uopšte nismo mogli da sagledamo okruženje u kojem se ona nalazi. Oboje smo se složili da je palata u tom trenutku izgledala kao „čardak ni na nebu ni na zemlji“.

Bajkovita Pena palata u Sintri

Bajkovitu žuto-crvenu palatu sagradio je u 19. veku nemački grof Ferdinand. Nakon što se oženio portugalskom kraljicom Marijom II postao je kralj Portugala – Don Fernando II. Ono što je zanimljivo u celoj priči je to da kralj u ovoj palati nije živeo sa pomenutom kraljicom. Don Fernando II se u nju uselio sa svojom ljubavnicom 1885. godine kada je palata zvanično i završena. Ono što je još zanimljivije je to da je kralj iste te godine i umro.

Kako stići do Pena palate: Sintra, mesto poznato po bajkovitim palatama portugalske aristokratije, nalazi se na oko 30 km zapadno od Lisabona. Do Sintre možete stići vozom koji iz Lisabona kreće sa železničke stanice Estação do Rossio. Nakon što stignete na železničku stanicu u Sintri, odmah sa desne strane se nalazi početna stanica autobusa 434 koji vozi sve do ulaza u kompleks Pena palate.

Cena ulaznice: 14e

Savet: Što se tiče kupovine ulaznica za Pena palatu savetovala bih vam da ih kupite online (mi smo ih uzeli OVDE). Može se desiti da red za kupovinu ulaznica i ulazak u palatu bude predugačak, a stvarno ne želite da dragoceno vreme u Sintri potrošite na čekanje u redu.


Nadam se da vam je ovaj tekst bio koristan i da sada znate šta treba posetiti u Lisabonu. Preostaje mi samo da vam poželim srećan put i lep provod! 🙂

Prvi deo teksta o Lisabonu: Lisabon – upoznajte jedan od najlepših gradova Evrope

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + fifteen =