budimpesta_vikend_u_madjarskoj prestonici_travel_architect
Mađarska,  Putovanja

Budimpešta – vikend u mađarskoj prestonici

Ah, ta Budimpešta – poznata i kao „biser Dunava“, ali i kao jedna od najposećenijih i najprivlačnijih destinacija za vikend putovanja. Verujem da je većina vas koji čitate ovaj tekst dosad posetila mađarsku prestonicu barem jednom, ako ne i više puta, pa će vam možda biti čudno kad vam kažem da je ovo bila moja prva poseta ovom gradu. Svaki put kada bih planirala putovanje u Budimpeštu ili bi nešto iskrslo ili bih otputovala negde drugde.

Kako zbog posla već neko vreme nisam u prilici da otputujem na duže i na neke dalje destinacije, preostala su mi jedino vikend putovanja. Tako je Budimpešta u februaru ove godine napokon došla na red.

Sigurna sam da na internetu možete pronaći mali milion tekstova i putopisa iz Budimpešte, tako da sam odlučila da pišem samo o onim mestima koja su mi bila najzanimljivija i koja su na mene ostavila poseban utisak. Biće tu i par nezaobilaznih turističkih atrakcija, ali pomenuću i neka mesta koja možda nisu toliko poznata.

Ostanite sa mnom do kraja ovog teksta i saznaćete o kojim mestima je reč. 🙂

Ribarski bastion (Halászbástya)

Po dolasku u Budimpeštu, zaputili smo se najpre ka Dvorskoj oblasti koja se nalazi u delu grada poznatijem kao Budim. Rane jutarnje časove želeli smo da iskoristimo za posetu Ribarskom bastionu kako bismo izbegli konstantnu gužvu na ovom mestu.

Uprkos srednjovekovnom izgledu, izgradnja Ribarskog bastiona je zapravo završena pre nešto više od jednog veka. Prostor današnjeg bastiona navodno su nekada branili članovi gilde ribara po kojima je ovo mesto i dobilo naziv. Vrhovi kula bastiona simbolično predstavljaju sedam mađarskih plemena koja su se naselila na ovim prostorima krajem prvog milenijuma. S obzirom na to da su oni bili nomadski narodi, vrhovi kula zamišljeni su tako da liče na šatore.

Ribarski bastion, Budimpešta
Ribarski bastion, Budimpešta

Ribarski bastion mi se posebno dopao zbog pogleda koji se pruža na Parlament i Peštu koji leže na suprotnoj obali Dunava. Zbog prelepog pogleda koji se odavde pruža, vratili smo se na ovo mesto i sutradan kako bismo napravili još par lepih fotografija.

Pogled sa Ribarskog bastiona na Parlament i Peštu na suprotnoj obali Dunava
Pogled sa Ribarskog bastiona na Parlament i Peštu na suprotnoj obali Dunava

Napomena: Ribarski bastion čine kule i terase na dva nivoa. Od sredine oktobra do sredine marta ulaz na gornju terasu bastiona je besplatan.

Kule i terase Ribarskog bastiona
Kule i terase Ribarskog bastiona

Na platou kod Ribarskog bastiona nalazi se i Crkva Matije Korvina koja pažnju privlači svojim krovom urađenim u čuvenoj Žolnaj keramici. Pored raskošno ukrašenog krova, izuzetno je zanimljiv i istorijat ove crkve koja je tokom vekova više puta promenila svoju namenu. Turci su je koristili kao džamiju, nemački vojnici kao kuhinju tokom Drugog svetskog rata, dok je Sovjetima služila kao štala.

Crkva Matije Korvina, Budimpešta
Crkva Matije Korvina, Budimpešta

Velika natkrivena pijaca (Nagycsarnok)

Po prelasku na drugu stranu reke, na peštansku stranu, svakako nezaobilazna je bila poseta Vaci ulici, glavnoj pešačkoj i šoping zoni u gradu. O Vaci ulici sam toliko toga čula i pročitala pre puta da sam možda čak imala i prevelika očekivanja od nje. Međutim, ova popularna ulica me nije preterano impresionirala.

Razočaranje Vaci ulicom vrlo brzo je zamenilo oduševljenje Velikom natkrivenom pijacom koja se nalazi na njenom južnom kraju. Izgrađena krajem 19. veka u stilu secesije, njena impresivna spoljašnjost sa satom na glavnoj fasadi naterala me je da pomislim da se radi o zgradi železničke stanice. Ovakvom utisku doprineli su i žuti taksiji duž dela ulice u kojoj se nalazi zgrada pijace.

Spoljašnjost velika natkrivene pijace, Budimpešta
Velika natkrivena pijaca, Budimpešta

Velika natkrivena pijaca jedno je od najpoznatijih i najživljih mesta za kupovinu svežih namirnica u gradu i savetujem vam da je obavezno posetite. Ne mogu da odlučim da li mi je, što se tiče arhitekture, impresivnija njena spoljašnjost ili unutrašnjost. Pijaca obuhvata tri nivoa i na njoj možete pronaći sve što poželite. Izbor hrane i pića je ogroman, a da ne pričam o izboru raznoraznih rukotvorina poput vezene čipke, grnčarije i drvenih igračaka koje se mogu kupiti kao suvenir.

Unutrašnjost Velike natkrivene pijace
Unutrašnjost Velike natkrivene pijace
Unutrašnjost Velike natkrivene pijace

Mnoga mađarska tradicionalna jela uključuju crvenu papriku kao jedan od glavnih sastojaka. Zašto na ovoj pijaci ne biste kupili i poneli kao suvenir kesice mlevene paprike? 🙂

Prvobitni plan je bio da na ovoj pijaci probamo i neka tradicionalna mađarska jela, ali kako je prostor ispred tezgi na poslednjem nivou mali, a već je bila poprilična gužva, odlučili smo da ručamo na nekom drugom mestu. Kasnije smo od ljudi iz našeg autobusa čuli da ovde može da se pojede dobar mađarski gulaš, tako da imajte to u vidu.

Párisi Udvar – jedan od najlepših arhitektonskih dragulja Budimpešte

Nedaleko od Vaci ulice i Elizabetinog mosta, na adresi Petőfi Sándor br. 2-4, nalazi se jedan od najlepših arhitektonskih dragulja Budimpešte – Párisi Udvar! Enterijer ovog glamuroznog zdanja me je toliko očarao da sam odmah po ulasku u objekat morala da zastanem na trenutak, ne znajući gde pre da gledam.

Stanje ovog danas glamuroznog hotela, a nekadašnjeg pasaža, do pre samo par godina bilo je potpuno drugačije. Šteta koju su nanela burna ratna događanja tokom 20. veka mogla se videti po njegovim mračnim i zapuštenim uglovima.

Pre nego što je obnovljen i pretvoren u luksuzni hotel, ovaj pasaž je bio izuzetno popularno odredište filmskih stvaralaca. U njegovom mračnom i misterioznom ambijentu videli su idealnu lokaciju za snimanje scena tajnih sastanaka u špijunskim filmovima. Jedan od špijunskih filmova koji je ovde snimljen je i “Tinker Tailor Soldier Spy” iz 2011. godine.

Unutrašnjost Párisi Udvar-a, Budimpešta
Párisi Udvar, Budimpešta

Zahvaljujući saradnji studija za dizajn enterijera KROKI i arhitektonskog studija ARCHIKON ovom veličanstvenom zdanju u samom centru Budimpešte vraćen je nekadašnji sjaj. Danas se u okviru Párisi Udvar-a nalazi hotel sa 5 zvezdica, kao i restoran i kafe i koktel bar u prizemlju koji su otvoreni i za one koji nisu gosti hotela.

Unutrašnjost Párisi Udvar-a
Unutrašnjost - kupola Párisi Udvar-a
Unutrašnjost Párisi Udvar-a
Glamurozan ambijent Párisi Udvar-a
Spoljašnjost - ulaz u Párisi Udvar
Ulaz u Párisi Udvar

Moj savet je da obavezno posetite i uživate u raskoši i bogatstvu detalja ovog glamuroznog zdanja. Sigurna sam da će i vas ostaviti bez daha! Čak i ako ne planirate da sedite u restoranu ili kafiću u okviru njega, na ulazu neće praviti problem ukoliko želite samo da uđete, razgledate i slikate.

Web-sajt: Párisi Udvar Hotel Budapest

Parlament (Országház)

Naredni dan u Budimpešti odlučili smo da započnemo šetnjom pored Dunava i odlaskom do veličanstvene zgrade Parlamenta koja se nalazi na Trgu Lajoša Košuta, na peštanskoj strani grada. Zgrada mađarskog Parlamenta ostavila je na mene izuzetno snažan utisak, a po povratku sa putovanja poželela sam da saznam nešto više o ovom impozantnom zdanju.

Zanimljive činjenice o zgradi Parlamenta:

 • Sa svojih 268 m dužine, 118 m širine i 691 prostorijom, zgrada Parlamenta je najveća zgrada u Mađarskoj!
 • Imre Štajndl, arhitekta koji je uradio projekat zgrade Parlamenta, nije doživeo da je vidi završenu. Izgradnja Parlamenta započeta je 1885. godine, a zvanično je otvorena 8. oktobra 1902. godine, samo pet nedelja nakon što je Štajndl preminuo!
 • Zgrada mađarskog Parlamenta rađena je po ugledu na Vestminstersku palatu u Londonu.
 • Jedan od ključnih aspekata prilikom projektovanja i izgradnje Parlamenta bio je da se koristi isključivo mađarski građevinski materijal, a u njegovoj izgradnji mogli su da učestvuju samo Mađari. Jedini izuzetak je mermer koji krasi glavno stepenište unutar Parlamenta, a koji predstavlja poklon od švedskog kralja.
 • Projekat za zgradu Parlamenta bio je jedan od glavnih koji je trebalo da se poklopi sa godinom proslave hiljadugodišnjice Mađarske 1896. godine. Visina kupole Parlamenta iznosi 96 m simbolizujući na taj način godinu dolaska mađarskih plemena na ove prostore 896. godine. Broj stepenika glavnog stepeništa unutar zgrade, takođe, iznosi 96.
 • Ukupna težina zlatnih listića od čistog 24-karatnog zlata koji krase enterijer ovog zdanja iznosi 40kg! Procenjuje se da njihova ukupna vrednost danas iznosi oko 400 miliona forinti, tj. oko 1,3 miliona eura!
 • Na konkursu koji je raspisan za izradu projekta zgrade Parlamenta izabrana su čak tri pobednika! Izvedena su sva tri rešenja, ali u različitim oblicima. Jedno od rešenja je današnja zgrada Parlamenta, dok su druga dva izvedena nasuprot nje. To su današnji Etnografski muzej i Ministarstvo poljoprivrede.
 • U centralnom delu Parlamenta čuva se Sveta kruna – nacionalni simbol Mađarske.
Zgrada mađarskog parlamenta, Budimpešta
Zgrada mađarskog parlamenta, Budimpešta

Jedan od najlepših pogleda na ovo impozantno zdanje pruža se sa šetališta duž Dunava sa druge strane reke, tačno nasuprot Parlamenta.

Pogled na zgradu Parlamenta sa šetališta duž Dunava sa druge strane reke
Pogled na zgradu Parlamenta sa šetališta duž Dunava sa druge strane reke

Bazilika Svetog Stefana (Szent István Bazilika)

Na putu ka zgradi Parlamenta obišli smo i Baziliku Svetog Stefana, najveću crkvu u prestonici i mesto na kome se čuva najsvetija relikvija Mađarske. U pitanju je mumificirana desna ruka Svetog Stefana, osnivača hrišćanske države.

Zgrada mađarskog Parlamenta i Bazilika Svetog Stefana dve su najviše zgrade u Budimpešti. Njihove kupole se nalaze na visini od 96 m i na taj način simbolično obeležavaju 896. godinu, tj. godinu osnivanja Mađarske. Upravo iz tog razloga u Budimpešti nije dozvoljena izgradnja objekata čija visina ide preko 96 m.

Ukoliko želite možete se popeti na galeriju koja se nalazi sa spoljne strane kupole sa koje se pruža veličanstven pogled na grad. Ulaz na ovaj vidikovac se plaća, dok je ulaz u crkvu besplatan.

Bazilika Svetog Stefana, Budimpešta
Bazilika Svetog Stefana, Budimpešta

Meni lično je, umesto vidikovca na kupoli bazilike, bilo interesantnije jedno mesto sa kojeg se pruža odličan pogled na samu Baziliku Svetog Stefana. U pitanju je kafe bar na 7. spratu hotela Aria Hotel Budapest. Hotel se nalazi na adresi Hercegprímás br. 5, desno od glavnog ulaza u crkvu. Kafe bar je otvoren i za one koji nisu gosti hotela i radi od 12h.

Do dela kafe bara sa kojeg se pruža najbolji pogled na baziliku stiže se spiralnim stepeništem sa staklenom ogradom, što može predstavljati problem za one koji se plaše visine. Ja se na kraju zbog straha od visine nisam ni popela na ovu terasu, iako sam ceo dan pričala o njoj. Za sliku sa ovog vidikovca možete se zahvaliti Nikoli koji se penjao umesto mene. 🙂

Pogled na Baziliku Svetog Stefana sa terase kafe bara u sklopu hotela Aria Hotel Budapest
Pogled na Baziliku Svetog Stefana sa terase kafe bara u sklopu hotela Aria Hotel Budapest
Enterijer hotela Aria Hotel Budapest, Budimpešta
Enterijer hotela Aria Hotel Budapest, Budimpešta
Enterijer hotela Aria Hotel Budapest

Web-sajt: Aria Hotel Budapest

Twentysix Budapest – „urbana džungla“ u srcu grada

Pred sam polazak za Beograd želela sam da posetim još jednu zanimljivu lokaciju u gradu koja možda još uvek nije toliko popularno među turistima. Twentysix Budapest je mesto koje je zbog svog originalnog koncepta poznato i kao „urbana džungla“ u srcu Budimpešte.

Ova zelena oaza u samom centru grada sastoji se iz 4 elementa: bašte, prodavnice, studija i „doma“. Prostor je koncipiran tako da se u bašti može uživati u specijalitetima mediteranske kuhinje, u prodavnici se mogu kupiti zdravi obroci i kafa za poneti, u studiju se svakodnevno održavaju časovi joge, dok „dom“ predstavlja deo u kome se održavaju raznorazne radionice i događaji.

Twentysix Budapest - "urbana džungla" u srcu Budimpešte
Twentysix Budapest - "urbana džungla" u srcu Budimpešte
Twentysix Budapest - "urbana džungla" u srcu Budimpešte
Twentysix Budapest – „urbana džungla“ u srcu Budimpešte

Twentysix Budapest se nalazi na adresi Király utca br. 26, u ulici koja se nalazi u blizini Bazilike Svetog Stefana. Ukoliko ne planirate da popijete ili pojedete nešto na ovom mestu, neće vas pustiti da vidite prostor dalje od ulaza. Kako smo taj dan već i ručali i popili kafu, a i žurili smo na autobus za povratak u Beograd, nismo planirali da se ovde zadržavamo. Meni kao arhitekti je bilo posebno krivo što na kraju nisam uspela da vidim ostatak ovog izuzetno urbanog mesta, ali nadam se da će biti prilike neki sledeći put! 🙂

Web-sajt: Twentysix Budapest


Budimpešta je jedan od gradova koji se može pohvaliti bogatstvom različitog sadržaja.

Nadam se da su vam bila interesantna mesta koja sam vam predstavila, a vi mi u komentaru napišite koja su to vaša omiljena mesta u ovom gradu? Rado ću pročitati vaše odgovore! 🙂

Mađarska prestonica samo je jedan od predloga za vikend putovanja, a ukoliko ste raspoloženi za još predloga bacite pogled i na ove tekstove:

Sarajevo – grad u kojem se susreću Istok i Zapad

Mostar – grad od kamena na reci Neretvi

Ljubljana – zbog čega sam toliko zavolela ovaj grad?

2 коментара

 • Milica

  Predivno. Uživala sam u tekstu. Baš je detaljno opisano. Posetila sam Budimpeštu, ali ne i sva mesta kao ti. Obožavam da čitam zanimljivosti o mestima u našem okruženju i šire. Sjajno ti ide. Svaka čast! Slike su prelepe.

  • travelarchitect93

   Milice, hvala ti puno na ovako divnom komentaru! Mnogo mi je drago što ti se dopao novi blog post i što uživaš u ovakvom sadržaju! Nadam se da sada imaš nekoliko novih ideja šta možeš posetiti prilikom sledeće posete Budimpešti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + ten =