verona-kratka-poseta-gradu-ljubavi-i-opere-travel-architect
Italija,  Putovanja

Verona – kratka poseta gradu ljubavi i opere

Verona je prvi grad u koji stižemo na putovanju kroz Italiju, Francusku i Španiju. Tura kroz ove tri zemlje jedno je od putovanja sa kojima se većina susretne tokom završne godine srednje škole ili fakulteta. Moja škola je za matursku ekskurziju odabrala putovanje u Italiju, a ja sam na turu kroz Italiju, Francusku i Španiju išla u avgustu 2017. godine.

U narednom periodu tekstove na blogu ću posvetiti gradovima i mestima koje sam posetila na ovoj turi. Biće mi drago da se prisetim trenutaka sa jednog od najlepših putovanja u životu, a nadam se da ćete i vi uživati u pričama i slikama sa ovog putovanja! 🙂

Maturska ekskurzija 2011. godine. Prvi put u Italiji. Verona je jedan od poslednjih gradova koje smo obišli za sedam dana na proputovanju kroz Italiju. Šta mi je ostalo u sećanju iz tog perioda? Jak pljusak koji nas je dočekao po dolasku u Veronu. Temperatura koja me je zadesila pred sam kraj ekskurzije. Nervoza zbog prehlade i lošeg vremena. Vodič koji, čini mi se, nije bio ništa boljeg raspoloženja i koji nas je zbrzao kroz sam centar grada. Iskorišćeno slobodno vreme za šoping sa drugaricama i potrošeni preostali džeparac na krpice. I za kraj, tada nezaobilazni Mekdonalds pred polazak za Veneciju.

Leto 2017. godine. Nakon šest godina, Verona i ja se ponovo susrećemo. Sada zrelija, imam priliku da nadoknadim ono što sam propustila tokom one prve nezrele, srednjoškolske posete. Iako na raspolaganju ponovo imam 2-3 sata za obilazak, rešila sam da ovaj put vreme u Veroni iskoristim na najbolji mogući način!

Trg Piazza Bra i Arena – mesto održavanja operskih festivala

Nakon duge noćne vožnje spremni smo za obilazak, posle Venecije, drugog po značaju grada italijanske pokrajine Veneto. Prelazimo jedan od mnogobrojnih mostova na vijugavoj reci Adiđe i kroz svega par minuta stižemo do prostranog gradskog trga Piazza Bra, idealne polazne tačke za obilazak grada. Pored mnogobrojnih kafića i restorana načičkanih duž jedne strane trga, imamo priliku da vidimo i neke od najznačajnijih gradskih znamenitosti koje svedoče o 2.000 godina dugoj istoriji grada. Među njima je i čuvena Arena, jedan od simbola Verone.

Pogled na reku Adiđe koja protiče kroz Veronu
Pogled na reku Adiđe koja protiče kroz Veronu
I Portoni della Bra na trgu Piazza Bra, Verona
I Portoni della Bra, Verona
Trg Piazza Bra - idealna polazna tačka za obilazak Verone
Trg Piazza Bra – idealna polazna tačka za obilazak Verone

Arena u Veroni izgrađena je u 1. veku n.e. i predstavlja jedan od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara u svetu. U vreme kada je izgrađena nalazila se izvan gradskih zidina i koristila se za održavanje gladijatorskih borbi i cirkuskih predstava, kao i za sva važna okupljanja građana rimske imperije. Prvobitno je mogla da primi 30.000 posetilaca, međutim, taj broj je danas smanjen na 15.000 iz bezbednosnih razloga.

Arena u Veroni - jedan od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara u svetu
Arena u Veroni – jedan od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara u svetu

Današnju slavu Arena je stekla nakon fascinantne izvedbe Verdijeve opere „Aida“ 1913. godine. To je ujedno bila i prva opera izvedena u okviru njenih impozantnih kamenih zidina. Zbog odlične akustike u Areni se i dan danas izvode brojne operske predstave, kao i koncerti svetski poznatih muzičkih zvezda. U njenoj blizini često se mogu videti delovi scenografije pojedinih predstava, pa i sami imamo sreće da vidimo kako teku pripreme za jedan od predstojećih letnjih operskih festivala.

Deo scenografije za jedan od operskih festivala koji se održava u Areni u Veroni
Deo scenografije za jedan od operskih festivala koji se održava u Areni u Veroni

Ulica Via Mazzini – glavna pešačka i šoping zona u Veroni

Iako je jutro, avgustovsko sunce već uveliko greje, pa hladovinu tražimo u obližnjoj ulici Via Mazzini, glavnoj pešačkoj zoni Verone. Šarene fasade sa simpatičnim balkonima, kao i radnje poznatih modnih brendova, čine ovu elegantno popločanu ulicu idealnim mestom kako za ljubitelje arhitekture, tako i za one koji više uživaju u šopingu. Doduše, idealnom za one sa malo dubljim džepom.

Ulica Via Mazzini - glavna pešačka i šoping zona u Veroni
Ulica Via Mazzini – glavna pešačka i šoping zona u Veroni
Šarene fasade sa simpatičnim balkonima duž ulice Via Mazzini, Verona
Šarene fasade sa simpatičnim balkonima duž ulice Via Mazzini
Loggia Arvedi u ulici Via Mazzini, Verona
Loggia Arvedi, Verona

Trg Piazza delle Erbe – nekadašnji centar političkog, ekonomskog i društvenog života Verone

Iako glavna i najprometnija ulica u gradu, Via Mazzini je relativno kratka, pa ubrzo izbijamo na još jedan od glavnih gradskih trgova – Piazza delle Erbe. Nekada centar političkog, ekonomskog i društvenog života Verone – forum romanum, danas se na ovom živopisnom trgu nalazi pijaca, a okružuju ga neka od najlepših gradskih zdanja. U trenutku kada stižemo do trga grad se još uvek budi. Kafići koji se ovde nalaze tek otvaraju svoja vrata za posetioce, a lokalci bez žurbe iznose svoju robu na pijačne tezge.

Šarene fasade na trgu Piazza delle Erbe, Verona
Šarene fasade na trgu Piazza delle Erbe

U središtu trga nalazi se La Tribuna, mesto sa kojeg se pruža dobar pogled na čitav trg i sa kojeg se tokom srednjeg veka vršio nadzor tržišta. Svako ko je bio uhvaćen u varanju prilikom trgovine bio bi okovan za La Tribunu i izložen podsmevanju ljudi.

La Tribuna - mesto sa kojeg se vršio nadzor tržišta tokom srednjeg veka, Verona
La Tribuna – mesto sa kojeg se vršio nadzor tržišta tokom srednjeg veka

Još jedan zanimljiv momenat na ovom trgu predstavlja Arco della Costa, monumentalni luk sa kojeg visi rebro kita. Legenda kaže da će rebro pasti na prvu pravednu osobu koja prođe ispod njega, međutim, ono i dalje stoji netaknuto uprkos posetama papa i kraljeva.

Arco della Costa - monumentalni luk sa kojeg visi rebro kita, Verona
Arco della Costa – monumentalni luk sa kojeg visi rebro kita

Trg Piazza dei Signori – nekadašnji centar moći u Veroni

Odmah do trga Piazza delle Erbe, nakon što se prođe ispod luka Arco della Costa, nalazi se trg Piazza dei Signori okružen palatama nekadašnjih vladara Verone. Trgom dominira statua italijanskog pesnika Dantea Aligijerija koji je, nakon što je proteran iz Firence, jedan deo svog života proveo u Veroni.

Palazzo del Podesta na trgu Piazza dei Signori, Verona
Palazzo del Podesta, Verona
Statua italijanskog pesnika Dantea Aligijerija na trgu Piazza dei Signori, Verona
Statua italijanskog pesnika Dantea Aligijerija na trgu Piazza dei Signori

Julijina kuća – rodna kuća glavne junakinje Šekspirove drama „Romeo i Julija“?

Ostalo nam je još malo vremena za obilazak ovog malog, ali simpatičnog grada. Brzim korakom idemo ka jednoj od najpoznatijih turističkih atrakcija Verone. Nalazimo se na adresi Via Cappello br. 23. Velika gužva i prolaz čiji su zidovi ispisani i oblepljeni šarenim papirićima, pa čak i flasterima i žvakama sa imenima parova iz celog sveta, potvrđuju nam da se nalazimo na pravoj adresi.

Prolaz koji vodi do Julijine kuće, Verona
Prolaz koji vodi do Julijine kuće

Prolaz nas vodi do uvučenog, pokaldrmisanog dvorišta sa čijih zidova vise puzavice, a na kapiji u njegovom zadnjem delu mnogi parovi katancima su “zaključali” svoju ljubav. Ipak, najveću pažnju turista i njihovih fotoaparata privlači bronzana statua devojke i usamljeni balkon na fasadi od opeke. Dobro ste pretpostavili. Nalazimo se na adresi Julijine kuće.

Julijina kuća i čuveni balkon na kojem su se prema priči Romeo i Julija zakleli na večnu ljubav, Verona
Julijina kuća i čuveni balkon na kojem su se prema priči Romeo i Julija zakleli na večnu ljubav

Za pozadinu radnje jedne od najpoznatijih ljubavnih tragedija ikada napisanih, Vilijam Šekspir je izabrao upravo italijanski grad Veronu. Iako su radnja i glavni junaci Šekspirove drame “Romeo i Julija” izmišljeni, veruje se da su dve suparničke porodice Kapuleti i Monteki zaista postojale, kao i da je kuću, koja je danas poznata kao Julijina kuća, izgradila porodica Kapuleti u 13. veku. Nekoliko vekova kasnije grad Verona je odlučio da iskoristi legendu i popularno verovanje da je ovo bila rodna kuća Julije Kapuleti. Godine 1907. grad je otkupio ovo tada ruinirano zdanje i pretvorio ga u turističku atrakciju.

Čuveni balkon, na kojem se prema priči mladi zaljubljeni par zakleo na večnu ljubav, zapravo nije deo originalnog zdanja. Izrađen je od sarkofaga iz 17. veka i naknadno dodat na fasadu. Danas se unutar Julijine kuće mogu videti komadi nameštaja i predmeti iz doba u kojem su živeli Romeo i Julija.

Potreban vam je ljubavni savet? Zatražite ga od Julije

Iako je priča o Romeu i Juliji izmišljena, i iako ovo nije prava Julijina kuća, ogroman broj turista svakodnevno hrli da poseti ovo mesto. Mnogi veruju u legendu da će ukoliko dodirnu desnu dojku Julijine statue imati sreće u pronalaženju prave ljubavi. Ima čak i onih koji šalju pisma Juliji tražeći od nje ljubavni savet, a na njihova pisma odgovaraju žene koje sebe nazivaju “Julijine sekretarice”. Od 1930-ih na adresu Julijine kuće stiglo je više od 5.000 pisama, a čak 3/4 pisama poslale su žene! Julijina kuća i pisma koja svakodnevno stižu na njenu adresu bili su inspiracija za film pod nazivom “Pisma Juliji” (Letters to Juliet).

Dok se vraćamo ka autobusu shvatam da mi je ponovni susret sa Veronom baš prijao! Kroz par sati bićemo u Đenovi. Jedva čekam da upoznam ostale gradove i mesta koja ću posetiti na ovom putovanju! 🙂


Nadam se da vam se dopao tekst o Veroni! Ukoliko jeste podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama 🙂

Ukoliko imate neka pitanja slobodno mi pišite na facebook stranici ili instagramu, a možete mi pisati i na mejl travelarchitect93@gmail.com. Rado ću vam odgovoriti! 🙂

Tekstove o ostalim italijanskim gradovima na blogu možete pronaći OVDE. Uživajte u čitanju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − 12 =