djenova-rodni-grad-kolumba-paganinija-i-renca-pjana-travel-architect
Italija,  Putovanja

Đenova – rodni grad Kolumba, Paganinija i Renca Pjana

Od Verone do Đenove ima nešto malo više od tri sata vožnje. Đenova je najveća luka Italije i glavni grad pokrajine Ligurija na severozapadu zemlje. Kako se približavamo Đenovi broj vijadukata i tunela kojima se stiže do grada je sve veći. Uskoro shvatam da je i sam priobalni deo grada u vijaduktima i da je to jedno od glavnih obeležja Đenove. Zbog pojačanog intenziteta saobraćaja i specifičnog položaja grada, izgrađenog na uzanoj obali između planina i mora, ovo je bilo jedino rešenje.

Vijadukt u Đenovi
Na pojedinim mestima stubovi vijadukata su poslužili umetnicima da izraze svoju kreativnost, Đenova
Na pojedinim mestima stubovi vijadukata su poslužili umetnicima da izraze svoju kreativnost

O specifičnom terenu na kojem je Đenova nastala govori i činjenica da u gradu postoji samo jedna metro linija koja ima svega deset stanica! Razuđeno zemljište ograničilo je kopanje i onemogućilo dalju izgradnju metroa.

Ubrzo po dolasku u grad smeštamo se u hotel koji se nalazi u blizini luke. Tačnije, u delu luke u kojem se putnici ukrcavaju na kruzere. Ovaj deo grada možda nije najčistiji, ali zato u naredna dva dana imam prilike izbliza da vidim kako funkcioniše najveća luka u Italiji. Prvi utisak je da uveče definitivno nije lako zaspati od buke koja se čuje čak i kroz zatvorene prozore…

Đenova - najveća luka Italije
Đenova – najveća luka Italije

Staro gradsko jezgro Đenove – jedan od najvećih istorijskih centara u Evropi

Od hotela krećemo u obilazak starog gradskog jezgra Đenove, jednog od najvećih istorijskih centara u Evropi koji se prostire na 113 ha površine! Već na samom početku obilaska mogu da zaključim da je Đenova grad kontrasta. Sa jedne strane tu su veličanstvene vile i palate sa prelepim vrtovima i unutrašnjim dvorištima sa fontanama, skulpturama i palmama, a sa druge uske, isprepletane uličice jednostavne arhitekture, poznate pod nazivom caruggi. U tom lavirintu uskih uličica mešaju se različiti mirisi, ukusi, jezici i kulture, a vreme u njima kao da je stalo.

Prelepo uređen vrt vile Villa del Principe, Đenova
Prelepo uređen vrt vile Villa del Principe
Palazzo Ducale, Đenova
Palazzo Ducale, Đenova
Unutrašnje dvorište palate Palazzo Podestà, Đenova
Unutrašnje dvorište palate Palazzo Podestà
Palazzo Grimaldi della Meridiana, Đenova
Palazzo Grimaldi della Meridiana, Đenova
Istorijski centar Đenove
Uske uličice poznate pod nazivom caruggi, Đenova
Uske uličice poznate pod nazivom caruggi, Đenova
Staro gradsko jezgro Đenove - jedan od najvećih istorijskih centara u Evropi
Staro gradsko jezgro Đenove – jedan od najvećih istorijskih centara u Evropi
Piazza Banchi, Đenova
Piazza Banchi, Đenova

Ulica Via Garibaldi – ulica u kojoj se nalaze čak 42 palate

Za razliku od arhitekture u ovim uličicama, neki od najlepših primera đenovljanske arhitekture mogu se videti u ulici Via Garibaldi u kojoj se nalaze čak 42 palate koje su stavljene pod zaštitu UNESCO-a! Nekada u vlasništvu đenovljanskih plemićkih porodica, većina ovih palata danas je pretvorena u muzeje. Posebno se ističu palate Palazzo Rosso, Palazzo Bianco i Palazzo Tursi koje poseduju izvanredne kolekcije umetničkih dela i artefakte iz perioda između 15. i 19. veka.

Ulica Via Garibaldi u kojoj se nalaze čak 42 palate pod zaštitom UNESCO-a, Đenova
Ulica Via Garibaldi u kojoj se nalaze čak 42 palate pod zaštitom UNESCO-a

U jednoj od soba palate Palazzo Tursi izložena je i čuvena violina Guarneri del Gesu koja je pripadala Paganiniju, jednom od najvećih virtuoza na violini ikada! Italijanski violinista i kompozitor Nikolo Paganini (1782-1840) rođen je upravo u Đenovi. Čuvenu violinu, koja se danas čuva u njegovom rodnom gradu, voleo je da zove „moja topovska violina“ zbog moćnog zvuka koji proizvodi pri sviranju.

Web-sajt: Palazzo Rosso, Palazzo Bianco, Palazzo Tursi

Trg Piazza de Ferrari – glavni gradski trg u Đenovi

Nedaleko od ulice Via Garibaldi nailazimo na trg Piazza de Ferrari, glavni gradski trg u Đenovi. Trg okružuju neka od najznačajnijih gradskih zdanja, dok središnji deo trga krasi monumentalna, bogato ukrašena fontana po kojoj je trg i prepoznatljiv.

Trg Piazza de Ferrari - glavni gradski trg u Đenovi
Trg Piazza de Ferrari – glavni gradski trg u Đenovi

Kolumbova kuća i muzej

Ne zadržavamo se dugo na trgu Piazza de Ferrari, već idemo pravo ka rodnoj kući Kristofera Kolumba (1451-1506) koja se nalazi u blizini ovog trga. Isto kao i u slučaju Julijine kuće u Veroni, ovo nije prava Kolumbova kuća. Naime, prvobitna kuća je uništena u napadima Francuza tokom 17. veka, a na njenom mestu je napravljena verodostojna replika u kojoj se danas nalazi muzej.

Replika Kolumbove kuće u kojoj se danas nalazi muzej, Đenova
Replika Kolumbove kuće u kojoj se danas nalazi muzej

Iako se o poreklu Kristofera Kolumba godinama raspravljalo, u Đenovi se čuva arhivska građa koja potvrđuje đenovljansko poreklo ovog čuvenog italijanskog moreplovca.

Nedaleko od Kolumbove kuće, pažnju nam svojom monumentalnošću privlači i Porta Soprana, jedna od nekoliko gradskih kapija koja predstavlja deo nekadašnjih odbrambenih zidina grada.

Porta Soprana - jedna od nekoliko gradskih kapija koja predstavlja deo nekadašnjih odbrambenih zidina grada, Đenova
Porta Soprana – jedna od nekoliko gradskih kapija koja predstavlja deo nekadašnjih odbrambenih zidina grada

Renco Pjano – autor projekta obnove stare đenovljanske luke Porto Antico

Pored Nikola Paganinija i Kristofera Kolumba, čuveni italijanski arhitekta Renco Pjano je, takođe, rodom iz Đenove. Rođen 1937. godine, Renco Pjano je odrastao u porodici građevinara, pa je kasnije i sam odlučio da nastavi porodičnu tradiciju. Arhitektonsko obrazovanje stekao je na Politehničkom univerzitetu u Milanu.

Njegov prvi značajniji projekat, ujedno danas i najpoznatiji, je projekat za zgradu Centra Žorž Pompidu u Parizu koji je Renco Pjano uradio zajedno sa britanskim arhitektom Ričardom Rodžersom 1971-1977. godine. Sa elementima tipičnim za enterijer poput pokretnih stepenica, liftova, instalacija i masivne čelične konstrukcije vidljivim na fasadi objekta, Centar Žorž Pompidu predstavlja jedan od najboljih primera high-tech arhitekture, stila koji je nastao sedamdesetih godina prošlog veka.

Godine 1981. osnovao je Renzo Piano Building Workshop (RPBW), arhitektonski biro sa oko 160 zaposlenih i sa kancelarijama u Đenovi, Parizu i Njujorku. Do današnjih dana RPBW je uspešno izveo preko 140 projekata širom sveta, a među njima je i projekat obnove stare đenovljanske luke Porto Antico, dela grada koji se meni lično najviše dopada.

Stara đenovljanska luka Porto Antico
Porto Antico - stara đenovljanska luka uređena 1992. godine povodom proslave pola milenijuma od Kolumbovog otkrića Amerike
Porto Antico – stara đenovljanska luka uređena 1992. godine povodom proslave pola milenijuma od Kolumbovog otkrića Amerike

Porto Antico – turistički centar Đenove

Projekat uređenja starog lučkog područja izveden je 1992. godine povodom proslave pola milenijuma od Kolumbovog otkrića Amerike. Zahvaljujući novom i modernom izgledu Porto Antico danas predstavlja turistički centar Đenove koji se može pohvaliti bogatstvom različitog sadržaja.

Ukoliko odlučite da posetite Đenovu i Porto Antico, evo par ideja kako možete provesti vreme u ovoj moderno uređenoj đenovljanskoj luci:

1. Pomorski muzej

U periodu od 16. do 19. veka Đenova je bila izuzetno moćna pomorska sila. Stoga i ne čudi to što se u ovom gradu nalazi jedan od najvećih pomorskih muzeja u Evropi! U muzeju se može videti veliki broj reprodukcija brodova i originalnih pomorskih instrumenata za navigaciju, kao i globusi i atlasi iz različitih istorijskih perioda.

Posebnu atrakciju predstavlja italijanska vojna podmornica koja se nalazi na doku ispred muzeja.

Pomorski muzej u Đenovi - jedan od najvećih pomorskih muzeja u Evropi
Pomorski muzej u Đenovi – jedan od najvećih pomorskih muzeja u Evropi
Vojna podmornica koja se nalazi na doku ispred Pomorskog muzeja, Đenova
Vojna podmornica koja se nalazi na doku ispred Pomorskog muzeja

Web-sajt: Galata Museo del Mare

2. Replika španske galije Galeone Neptune

U blizini Pomorskog muzeja nalazi se replika španske galije urađena za potrebe filma „Pirati“ Romana Polanskog. Spoljašnjost, ali i unutrašnjost ove galije posebno je zanimljiva deci.

Replika španske galije Galeone Neptune, Đenova
Galeone Neptune - replika španske galije urađena za potrebe filma "Pirati" Romana Polanskog, Đenova
Galeone Neptune – replika španske galije urađena za potrebe filma „Pirati“ Romana Polanskog

3. Staklena kugla Biosfera

Staklena kugla poznata pod nazivom Biosfera izgrađena je za potrebe samita G8 koji se 2001. godine održao u Đenovi. Predstavlja stanište različitih vrsta ptica, leptira i biljaka i prava je turistička atrakcija za sve ljubitelje prirode.

Biosfera - staklena kugla izgrađena za potrebe samita G8 koji se 2001. godine održao u Đenovi
Biosfera – staklena kugla izgrađena za potrebe samita G8 koji se 2001. godine održao u Đenovi

Web-sajt: Biosfera

4. Panoramski lift Bigo

Monumentalna bela konstrukcija koja svojim izgledom podseća na stare lučke dizalice za utovar robe podiže panoramski lift do tačke sa koje se pruža spektakularan pogled od 360° na ceo grad. Ova konstrukcija zajedno sa panoramskim liftom poznata je pod nazivom Bigo i predstavlja jedno od glavnih obeležja đenovljanske luke.

Konstrukcija koja podiže panoramski lift Bigo do tačke sa koje se pruža spektakularan pogled na Đenovu
Bigo - panoramski lift sa kojeg se pruža spektakularan pogled od 360° na ceo grad, Đenova
Bigo – panoramski lift sa kojeg se pruža spektakularan pogled od 360° na ceo grad

Web-sajt: panoramski lift Bigo

5. Restorani i kafići duž luke

Duž luke Porto Antico se nalazi i prelepo uređeno šetalište sa palmama, a tu su i brojni kafići i restorani u kojima možete uživati u morskim plodovima i ostalim specijalitetima karakterističnim za ovaj deo Italije.

Šetalište duž moderno uređene đenovljanske luke Porto Antico
Šetalište duž moderno uređene đenovljanske luke Porto Antico

Palazzo San Giorgio – palata u kojoj je bio zatočen Marko Polo

U neposrednoj blizini luke Porto Antico nalazi se još jedan reprezentativan primer đenovljanske arhitekture. U pitanju je trgovačka palata Palazzo San Giorgio prepoznatljiva po svojoj bogato oslikanoj fasadi. U prošlosti je ova palata služila kao zatvor u kojem je, prema legendi, bio zatočen i čuveni Marko Polo. Veruje se da su upravo ovde, u maloj zatvorskoj ćeliji u kojoj je boravio, nastali mnogi njegovi putopisi. Danas se u okviru ove palate nalazi sedište lučke uprave.

Palazzo San Giorgio - palata u kojoj se danas nalazi sedište lučke uprave, Đenova
Palazzo San Giorgio – palata u kojoj se danas nalazi sedište lučke uprave

Ovde polako privodimo kraju naš dvodnevni boravak u Đenovi. Pozdravljamo se sa ovom neobičnom mediteranskom lepoticom i nastavljamo dalje putem Azurne obale. Naše sledeće odredište je Kneževina Monako! 🙂


Nadam se da vam se dopao tekst o Đenovi! Ukoliko jeste podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama 🙂

Ukoliko imate neka pitanja slobodno mi pišite na facebook stranici ili instagramu, a možete  mi pisati i na mejl travelarchitect93@gmail.com. Rado ću vam odgovoriti! 🙂

Tekstove o ostalim italijanskim gradovima na blogu možete pronaći OVDE.

Savet: Ukoliko planirate da posetite Đenovu u sopstvenoj režiji, preporučujem vam da obiđete i nacionalni park Cinque Terre koji se nalazi na oko sat i po vremena vožnje od Đenove. O poseti ovom nacionalnom parku detaljnije sam pisala OVDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − one =