cinque_terre_5_bajkovitih_sela_na_obali_ligurijskog_mora_travel_architect
Italija,  Putovanja

Cinque Terre – 5 bajkovitih sela na obali Ligurijskog mora

Cinque Terre, što u bukvalnom prevodu sa italijanskog znači “pet zemalja”, predstavlja nacionalni park koji obuhvata pet ribarskih sela raspoređenih duž obale Ligurijskog mora, na severozapadu Italije. Pet bajkovitih sela koja čine Cinque Terre su: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza i Monterosso al Mare. Ono što ova sela čini autentičnim jeste njihov položaj na strmim liticama iznad mora, kao i njihova arhitektura prepoznatljiva po šarenim fasadama. Kako bi se ovaj jedinstveni kulturni pejzaž očuvao, Cinque Terre je stavljen pod zaštitu UNESCO – a 1997. godine.

Kako je nastalo ovih 5 bajkovitih sela?

Tokom vekova, starosedeoci ovog područja pažljivo su gradili terasasta naselja kako bi obrađivali vinograde i maslinjake po okolnim, teško pristupačnim brdima. Naselja su gradili sve do litica koje gledaju na more. Pre nego što je Nacionalni park “Cinque Terre” postao turistička atrakcija Italije, malobrojni stanovnici ovih pet sela, uglavnom ribari, vinogradari i pastiri, živeli su tradicionalnim načinom života, skoro potpuno izolovani od modernog sveta.

Manarola – najstarije od pet sela Cinque Terre-a

Kako stići do Cinque Terre-a?

Svih pet sela Cinque Terre-a specifična su po svojoj izolovanosti. Sela su međusobno povezana uskim stazama i prugom i do njih je nemoguće stići kolima ili autobusom. Jedini način da se stigne do ovih pet sela na obali Ligurijskog mora je lokalnim vozom, koji povezuje svih pet naselja, ili brodom, koji kreću iz mesta La Specija, velike italijanske luke. U La Speciji se kupuju i ulaznice koje uključuju neograničeno korišćenje voza ili broda u okviru samog nacionalnog parka, pristup svim stazama koje povezuju sela i besplatan internet.

La Specija, mesto od kojeg se kreće u obilazak Cinque Terre-a

Cena jednodnevne vozne karte Cinque Terre Card Train za odrasle iznosi 13-16 e (cena karte zavisi od toga da li ovaj nacionalni park posećujete u sezoni ili van sezone).

Saveti za obilaženje sela ukoliko je putovanje organizovano od strane turističke agencije:

Cinque Terre sam obišla u organizaciji turističke agencije i stoga vam prenosim moje iskustvo ukoliko se odlučite za ovaj vid putovanja. Većina agencijskih aranžmana pod putovanjem u Cinque Terre podrazumeva poludnevni fakultativni izlet vozom do ovog nacionalnog parka. Samim tim, to znači da imate ograničeno vreme za obilazak i uživanje u svakom selu ponaosob. U tom slučaju, evo nekoliko saveta kako biste mogli da vidite što više:

  • Držite se voza kao prevoznog sredstva za obilaženje sela. Ne gubite vreme tražeći staze kako biste išli pešaka od jednog do drugog naselja. Možda je ovo najbolji način da doživite Cinque Terre, ali za to nećete imati vremena ukoliko se opredelite da putujete preko turističke agencije.
  • Što se tiče redosleda kojim ćete obilaziti sela, moj savet je da krenete od sela koje je najudaljenije od La Specije – Monterosso al Mare, a zatim da idete redom, sve do sela koje je najbliže početnoj stanici – Riomaggiore. Na ovaj način uštedećete vreme pri povratku u La Speciju.
  • Pre nego što krenete na putovanje u Cinque Terre potrudite se da saznate nešto malo više o samim selima u okviru ovog nacionalnog parka. Može se desiti da nećete imati dovoljno vremena da vidite svih pet sela, pa bi bilo dobro da pre putovanja odaberete koja sela biste najviše voleli da posetite.

U skladu sa tim, evo nešto malo više i o samim selima Cinque Terre-a:

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare je najveće od pet sela koja čine Cinque Terre. Selo je podeljeno na dva dela, stariji i noviji deo, poznat pod nazivom Fegina. Monterosso al Mare je jedino naselje Cinque Terre-a koje ima dugačku, peščanu plažu. Na plaži se mogu iznajmiti i ležaljke i suncobrani. Duž dugačkog šetališta iznad plaže nalaze se mnogobrojni restorani i suvenirnice.

Monterosso al Mare

Savet: Ukoliko ne planirate kupanje na plaži, a imate malo vremena za obilazak ovih sela, zaobiđite ovo mesto. Ostala sela Cinque Terre-a su dosta lepša i zanimljivija i za njihov obilazak će vam trebati mnogo više vremena.

Vernazza

Vernazza je selo smešteno na samoj obali Ligurijskog mora, ušuškano između strmih litica koje zapljuskuju snažni talasi. Duž glavne ulice nalaze se raznobojne kuće lokalnog stanovništva. Tipičnom italijanskom ambijentu ovog malog mesta doprinose i zeleni prozori na kojima se suši veš. Na kraju glavne ulice nalazi se šarmantni trg koji gleda na plažicu i malu luku u kojoj su privezani čamci lokalnih ribara. Trgom i lukom dominira beli zvonik crkve Sv. Margarite Antiohijske iz 13. veka. Živoj atmosferi ovog malog trga doprinose i okolni restorani i barovi koji su uvek puni ljudi.

Luka u Vernazzi kojom dominira zvonik crkve Sv. Margarite Antiohijske
Pristanište u Vernazzi

Corniglia

Corniglia je najmanje od pet sela Cinque Terre-a u kojem živi samo oko 300 stanovnika. Smešteno je na malom rtu, na oko 100 m iznad nivoa mora, i okruženo je vinogradima. Jedino je naselje Cinque Terre-a koje se ne spušta do samog mora i nema svoju luku. Za razliku od ostalih sela, voz vas u ovom slučaju neće dovesti direktno do samog naselja. Ostaviće vas na stanici uz obalu mora odakle se morate popeti uz više od 360 stepenika kako biste stigli do Corniglie.

Savet: Ukoliko ne želite da pešačite do samog sela, blizu želeničke stanice staje i minibus koji ide na svakih 10-15 minuta i koji će vas odvesti do centra Corniglie. Karta za minibus se ne plaća. Potrebno je samo da pokažete voznu kartu koju ste kupili u La Speciji.

Corniglia

S obzirom na to da je do Corniglie teže doći nego do ostalih sela, ovde ima i najmanje turista. Mnogi kažu da se upravo zbog toga ovde najbolje može doživeti kako je izgledao život u Cinque Terre-u pre nego što je ova sela zahvatio masovni turizam.

Manarola

Manarola je najstarije od pet sela Cinque Terre-a. Prvi zapisi o ovom naselju potiču još iz 14. veka. Selo je izgrađeno jednim delom uz more, na visokoj steni 70 m iznad nivoa mora, a drugim delom na brdu oko crkve San Lorenco. Iako se sva sela Cinque Terre-a i dan danas tradicionalno bave ribolovom, smatra se da se ovaj običaj najbolje očuvao upravo u Manaroli. Najbolji dokaz za to je mala luka sa platformom za čamce, kao i veliki broj čamaca duž glavne ulice koji se izvlače na kopno svaki put kad je more uzburkano.

Glavna ulica u Manaroli

Ono po čemu je Manarola poznata jeste vidikovac sa kojeg se pruža pogled na jedan od najfotografisanijih kadrova Cinque Terre-a. Šarene kuće načičkane jedna iznad druge na visokoj steni, sa pogledom na more, jedan je od najlepših prizora ovog nacionalnog parka. Do ovog vidikovca doći ćete ukoliko od male luke pratite usku stazicu koja ide uz more.

Vidikovac u Manaroli

Riomaggiore

Riomaggiore je najnaseljenije od svih pet naselja Cinque Terre-a, sa oko 1700 stanovnika, i najbliže je luci La Specija. Selo leži na padini, zarobljeno između dva strma grebena, i spušta se ka moru u formi amfiteatra. Raznobojne kuće lokalaca čvrsto su grupisane oko male prirodne luke urezane između stena. Glavna ulica Via Colombo, koja vodi do mora, prepuna je restorana i suvenirnica i predstavlja prototip tipičnog italijanskog stila života.

Riomaggiore

Za Cinque Terre je karakteristično to da ovde nema klasičnih turističkih atrakcija poput crkava, palata, muzeja i galerija. Ono što Cinque Terre čini atraktivnim i što privlači ogroman broj turista jeste spoj prirodnih lepota i autentičnog ambijenta u kojem se mešaju mediteranski, ribarski i italijanski seoski način života.

Da li ste posetili Cinque Terre? Koje selo se vama najviše svidelo? Pišite mi svoje utiske. Rado ću ih pročitati. 🙂


Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, pročitajte i:Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 4 =