vahau_dolina_5_razloga_za_posetu_ovoj_austrijskoj_lepotici_travel_architect
Austrija,  Putovanja

Vahau dolina – 5 razloga za posetu ovoj austrijskoj lepotici

Vahau dolina (Wachau valley) u Austriji smeštena je između gradića Melk na zapadu i gradića Krems na istoku i prostire se na oko 30 km duž toka Dunava. Mnogi je smatraju jednim od najlepših i najslikovitijih predela Dunava, a blizina Beča čini je idealnim izletničkim odredištem za one koji žele da istraže okolinu austrijske prestonice.

Tokom master studija imala sam priliku da učestvujem u DANUrB (DANube Urban Brand) projektu i da zahvaljujući tome obiđem Vahau dolinu i upoznam se sa njenim prirodnim i kulturnim bogatstvima. Stoga sam odlučila da napišem ovaj tekst i sa vama podelim 5 razloga zašto bi trebalo da posetite ovu austrijsku lepoticu na Dunavu:

1. Vahau dolina je deo svetske kulturne baštine UNESCO-a

Vahau dolina predstavlja važan deo svetskog nasleđa koji pokazuje visoke vizuelne i pejzažne kvalitete. Vinogradi i vinske terase, voćnjaci, prirodan protok reke bez brana i elektrana, kao i jedinstveni gradski pejzaži brojnih naselja duž doline, čine savršenu harmoniju prirode i izgrađene sredine. Sve ovo je doprinelo tome da se Vahau dolina nađe na listi svetske kulturne baštine UNESCO-a 2000. godine.

Pogled na predeo Dürnsteina iz mesta Rossatzbach

2. Na području Vahau doline nalaze se neka od najstarijih naselja na Dunavu

Na području Vahau doline nalazila su se neka od prvih naselja na Dunavu koja datiraju još iz vremena kamenog doba, kao i ona iz rimskog perioda. Kao najinteresantnija naselja, vredna posete, izdvojila bih ova tri:

Krems

Krems je jedno od najstarijih naselja na Dunavu, kao i jedan od najstarijih gradova u Austriji. Istorija ovog gradića, duga više od hiljadu godina, vidljiva je svuda – na ulicama i trgovima, u manastirima i crkvama, u gradskim kućama i utvrđenjima. Tokom srednjeg veka Krems je bio važna tranzitna tačka između vodenog i kopnenog saobraćaja, čak važnija i od Beča. Zahvaljujući tome Krems je postao važno trgovačko središte, pa se ubrzano i razvijao.

Istorijsko jezgro Kremsa

Ono po čemu je Krems na Dunavu nadaleko poznat jeste vinogradarstvo koje na ovom području postoji još od 10. veka zahvaljujući Rimljanima. Stoga se slobodno može reći da Krems predstavlja vinsku prestonicu Austrije.

Dürnstein

Dürnstein je jedno od najposećenijih mesta Vahau doline. Mesto je dobilo ime po istoimenom dvorcu koji je izgrađen u periodu od 1140. do 1145. godine, a demoliran je 1645. godine. Dvorac je nazvan „Duerrstein“ ili „Dürnstein“, a naziv je izveden od nemačkih reči duerr/dürr, što znači „suvo“, i stein, što znači „kamen“. Dvorac je izgrađen od kamena na stenovitom brdu visoko iznad doline Dunava, pa otuda i potiče ovaj naziv.

Vinogradi Dürnsteina i ruševine dvorca koje se nalaze na stenovitom brdu visoko iznad naselja
Istorijsko jezgro Dürnsteina

Pored ovog dvorca, jedan od simbola Dürnsteina je i Dürnstein opatija (Dürnstein Abbey), izgrađena na kamenoj litici iznad Dunava 1410. godine, koja je zatim preuređena u baroknom stilu tokom prve polovine 18. veka.

Dürnstein opatija

Spitz

Mesto Spitz je po mišljenju mnogih jedno od najlepših naselja Vahau doline. Formiralo se u blizini ruševina dvorca Hinterhaus na levoj obali Dunava i okruženo je vinogradima smeštenim na terasastim brdima sa pogledom na reku.

Ruševine dvorca Hinterhaus

Glavni simbol Spitza je crkva St. Maurice, kasnogotička župna crkva izgrađena 1380. godine, koja se nalazi na glavnom trgu i čiji zvonik dominira panoramom mesta.

Crkva St. Maurice
Zvonik crkve St. Maurice koji dominira panoramom Spitza

Još jedno zanimljivo mesto ovog naselja je Spitz zamak, okružen vinogradima, koji je od 1991. godine u vlasništvu grada. Skoro je renoviran i otvoren za posetioce.

Spitz zamak

3. Vilendorfska Venera pronađena je u Vahau dolini!

Na području Vahau doline, na levoj obali Dunava, nalazi se jedno od najznačajnijih mesta u istoriji arheologije. Godine 1908., tokom radova na izgradnji železničke pruge, arheolozi su u mestu Vilendorf (Willendorf) pronašli jedan od prvih tragova naseljavanja na ovom području – Vilendorfsku Veneru. Statueta ženskog tela, stara preko 29.000 godina, danas se nalazi u Prirodnjačko-istorijskom muzeju (Naturhistorisches Museum) u Beču.

Pogled na mesto Willendorf u kojem je pronađena Vilendorfska Venera

4. Vahau dolina predstavlja raj za ljubitelje dobrog vina

Na području Vahau doline postoji čak 121 vinarija, a pod vinogradima je oko 30% od ukupne površine zemljišta. Najkvalitetnija sorta vina ove regije je Grüner Veltliner, a jedna od najboljih vinarija Vahau doline – vinarija Polz, nalazi se u mestu Rührsdorf na desnoj obali Dunava. Kultura vina je važan deo lokalnog identiteta ovog područja, pa su od kulturnih aktivnosti najpopularnije upravo one vezane za tradiciju vina (događaji vezani za berbu grožđa i degustaciju vina, vinski putevi, biciklističke ture kroz vinograde itd.).

Vinogradi smešteni na terasastim brdima iznad naselja Spitz

5. Vahau dolina svojim posetiocima pruža mogućnost brojnih aktivnosti na otvorenom

Biciklizam je jedna od najzastupljenijih aktivnosti na otvorenom u ovoj regiji, a zahvaljujući dobro razvijenoj biciklističkoj infrastrukturi omogućena je vožnja bicikla sa obe strane reke. Pored biciklizma, postoje i divne pešačke i planinarske rute koje prolaze kroz vinograde i šume i garantuju neke od najlepših pogleda na dolinu Dunava koje ste ikada videli.

Pogled na Vahau dolinu sa ruševina dvorca Dürnstein

Bogato kulturno-istorijsko nasleđe, položaj na Dunavu sa živopisnim vinogradima na okolnim padinama, kao i kvalitetna vina i gastronomski specijaliteti, privlače turiste iz celog sveta da posete Vahau dolinu.

Kako vam se sviđa Vahau dolina? Da li biste voleli da je posetite ili ste je možda već posetili? Pišite mi svoje utiske. Rado ću ih pročitati. 🙂

Ukoliko želite da saznate više o DANUrB projektu i Vahau dolini kliknite ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 1 =