ljubljana_u_5_impresija_zbog_cega_sam_toliko_zavolela_ovaj_grad_travel_architect
Putovanja,  Slovenija

Ljubljana u 5 impresija – Zbog čega sam toliko zavolela ovaj grad?

Ljubljana je jedan od onih gradova koji su stvoreni za uživanje i odmor. Jedan letnji dan proveden u Ljubljani bio je dovoljan da ovaj grad svrstam u jedan od najlepših i najprijatnijih gradova koje sam dosad posetila. Mnogi su me pitali šta je to što mi se toliko svidelo u ovom gradu, tako da sam odlučila da ovim tekstom odgovorim na to pitanje. Pa da krenemo:

1. Najlepši pogled na celu Ljubljanu pruža se sa bedema Ljubljanskog dvorca

Podignut na uzvišenju iznad grada, Ljubljanski dvorac i pogled na ovo utvrđenje praviće vam društvo gde god se šetali po istorijskom jezgru grada. Upravo se sa bedema ovog dvorca pruža najlepši pogled na celu Ljubljanu. Ovo srednjovekovno utvrđenje prepoznatljiv je simbol Ljubljane već 900 godina! Ljubljanski dvorac  svojim posetiocima nudi i bogat kulturno-istorijski sadržaj. Pored raznovrsnih muzejskih postavki, u okviru ovog utvrđenog kompleksa se održavaju i projekcije filmova na otvorenom, plesne večeri i mnoge druge kulturne manifestacije.

Pogled na Ljubljanski dvorac sa Kongresnog trga
Pogled na celu Ljubljanu najlepši je sa bedema Ljubljanskog dvorca
Unutrašnjost kompleksa Ljubljanskog dvorca

Korisne informacije: Do Ljubljanskog dvorca najlakše i najbrže se stiže žičarom koja se nalazi nedaleko od Ljubljanske pijace. Cena ulaznice za Ljubljanski dvorac koja uključuje korišćenje žičare je 13e.

2. Plečnikova Ljubljana – jedinstveni primer urbanističkog planiranja 20. veka

Za izgled i arhitekturu Ljubljane zaslužan je velikim delom čuveni slovenački arhitekta Jože Plečnik (1872-1957). Njegov rad, pored Ljubljane, ostavio je trajan pečat na još dva centralna evropska grada: Beč i Prag. Svoju karijeru započeo je u rodnoj Ljubljani kao šegrt u očevoj stolarskoj radionici, da bi kasnije, nakon godina i godina iskustva, svu svoju kreativnu energiju posvetio urbanističkom planiranju istorijskog jezgra Ljubljane, koju je pokušao da modeluje po uzoru na drevnu Atinu. Plečnikova Ljubljana danas predstavlja jedinstven primer urbanističkog planiranja i kao celina smatra se jednim od najvažnijih umetničkih dela 20. veka.

Pogled na Ljubljanski zamak sa čuvenog Tromostovja

Plečnikova arhitektonska dela danas su rasprostranjena širom Ljubljane, a neka od najpoznatijih, sa kojima ćete se susresti u samom srcu grada, su čuveno Tromostovje i Plečnikova pokrivena tržnica. Čuveno Tromostovje sastoji se, kako mu i samo ime kaže, iz tri mosta. Starom kamenom mostu iz 1842. godine Plečnik je dodao još dva mosta 1931. godine, čime je omogućio elegantan ulaz u staro jezgro grada. Nakon što se most pređe, odmah sa njegove leve strane nalazi se Plečnikova pokrivena tržnica koja sa Ljubljanskom pijacom čini jedinstvenu celinu. Ovde se mogu kupiti tradicionalni slovenački proizvodi, a može se popiti i kafa u nekom od mnogobrojnih ugostiteljskih objekata duž reke.

Tromostovje sa Franjevačkom crkvom u pozadini
Plečnikova pokrivena tržnica

3. Ljubljanska pijaca je mesto gde se najbolje može osetiti lokalna atmosfera

Ljubljanska pijaca je mnogo više od mesta za trgovinu. Još od davnina, ova pijaca predstavlja tačku susreta lokalaca gde se oni druže i zajedno uživaju. Ako mene pitate, ovo  je najbolje mesto za predah i osveženje ukoliko se umorite od obilaženja grada. Ima li boljeg osveženja od svežeg voća koje uzgajaju domaći poljoprivrednici? Osim dela gde se prodaje voće i povrće, kao i tradicionalni slovenački proizvodi, na pijaci postoji i poseban deo gde možete kupiti i uživati u lepoti i šarenilu cveća, a nalazi se kod Ljubljanske katedrale.

Ljubljanska pijaca je mesto okupljanja i druženja lokalaca
Najbolje osveženje u vidu svežeg voća sa Ljubljanske pijace
Deo pijace oko Ljubljanske katedrale gde se prodaje cveće

4. Ljubljana je grad koji se može pohvaliti očuvanošću fasada i bogatstvom detalja na njima

Ljubljanske fasade i bogatstvo detalja na njima ostavili su na mene poseban utisak. Naročito se ističu one rađene u secesijskom stilu. U Ljubljani je ovaj umetnički pravac počeo da se razvija na prelazu u 20. vek pod uticajem bečke secesije, a zgrade rađene u ovom stilu koje se danas mogu videti po gradu uglavnom su projektovali lokalni arhitekti. Kao dobar primer ovog stila u Ljubljani izdvojila bih dva objekta koji su meni lično bili najinteresantniji, a to su Hauptmann House, zgrada koja je naziv dobila po svom vlasniku Adolfu Hauptmannu, lokalnom trgovcu boja, i Vurnik House, koja naziv duguje arhitekti Ivanu Vurniku koji je i projektovao.

Hauptmann House
Vurnik House

5. Ljubljana sa pravom nosi titulu „zelene prestonice Evrope“

Zahvaljujući izuzetnoj ekološkoj svesti, Ljubljana sa pravom nosi titulu „zelene prestonice Evrope“, a dobitnik je i mnogih drugih međunarodnih nagrada u ovoj oblasti. Ljubljana je uspela da očuva svoj zeleni karakter do današnjih dana, pa čak i u samom istorijskom centru grada koji je od 2008. godine zatvoren za automobilski saobraćaj.

Ljubljana – zelena prestonica Evrope

Iako je istorijsko jezgro Ljubljane zatvoreno za automobilski saobraćaj, za razgledanje grada omogućeni su drugi vidovi transporta koji su ekološki mnogo prihvatljiviji. Posetioci grad mogu bolje upoznati i vožnjom brodićem ili kajakom ispod mostova na reci Ljubljanici koja vijuga kroz sam centar Ljubljane, ili ekološkim vozom koji vozi do svih glavnih turističkih atrakcija.

Načini za bolje upoznavanje i obilaženje grada su raznovrsni i ekološki prihvatljivi

Da li ste vi posetili Ljubljanu? Šta je na vas ostavilo najjači utisak u ovom gradu? Pišite mi u komentarima, rado ću pročitati vaše utiske. 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − 4 =