sijena_grad_domacin_najopasnijih_konjskih_trka_na_svetu_travel_architect
Italija,  Putovanja

Sijena – srednjovekovni biser Toskane

Sijena, jedan od najimpresivnijih italijanskih gradova, nalazi se u središnjem delu Italije, u brdima Toskane. Ovaj relativno mali grad, prepoznatljiv po svom istorijskom centru sa zgradama od crvene opeke, osnovali su Rimljani na mestu nekadašnjeg etrurskog naselja. Tokom srednjeg veka, Sijena je predstavljala oličenje bogatstva, sve dok tu ulogu nije preuzela suparnička Firenca. Zahvaljujući svom bogatom kulturnom nasleđu, koje je stavljeno pod zaštitu UNESCO – a, Sijena je danas jedan od najposećenijih gradova u Italiji.

Legenda o osnivanju Sijene

Prema legendi, Romul, osnivač Rima, ubio je svog brata Rema. Nakon ovog nemilog događaja, sinovi Rema pobegli su iz grada na konjima, a sa sobom su poneli kip vučice koja je odgajila Romula i Rema. Nakon nekog vremena odlučili su da naprave predah i zaustavili su se u središtu Toskane. Baš na tom mestu osnovali su grad koji je dobio naziv Sijena po Seniusu, jednom od sinova Rema. Kako su sinovi Rema jahali jedan belog, a drugi crnog konja, tako je grad dobio crno – beli grb, dok je vučica koju su poneli sa sobom postala simbol grada Sijene. Iz tog razloga, na nekoliko mesta u okviru istorijskog centra Sijene može se uočiti kip rimske vučice koja je odgajila Romula i Rema.

Kip rimske vučice koja je odgajila Romula i Rema

Istorijski centar Sijene

Istorijski centar Sijene očuvan je kao jedinstvena urbana celina i nalazi se unutar gradskih zidina. Stari deo grada čini mreža isprepletanih uskih uličica duž kojih se nalaze stare gradske palate, kao i ostale bitne znamenitosti Sijene. Zahvaljujući ovim palatama, koje su očuvale svoj prvobitni izgled, šetajući ulicama Sijene može se osetiti duh prošlih vremena. Ovakvoj atmosferi doprinosi i to što je celokupan stari deo grada pretvoren u pešačku zonu. Istorijskim centrom mogu proći jedino taksi vozila i policija, dok je vožnja privatnim automobilima unutar gradskih zidina zabranjena.

Istorijski centar Sijene

Znamenitosti u istorijskom centru grada su brojne, a one po kojima je Sijena najprepoznatljivija su Trg Kampo (Piazza del Campo) i Sijenski Duomo.

Piazza del Campo – mesto održavanja najopasnijih konjskih trka na svetu

Piazza del Campo je glavni i najveći trg u gradu i predstavlja srce Sijene. Ovaj trg izgrađen je u 12. veku na mestu nekadašnjeg rimskog foruma. Poznat je po tome što je projektovan tako da ima oblik školjke. Piazza del Campo je mesto na kojem se može videti veliki broj turista kako sede na pločniku duž ivica trga ili ispijaju kafu u nekom od kafića na trgu i prave predah od obilaženja grada.

Piazza del Campo
Fontana Gaia na Trgu Kampo

Gradska većnica Palazzo Pubblico i toranj Torre di Mangia – najviši objekat u Sijeni

Piazza del Campo okružen je značajnim gradskim palatama, među kojima je i Palazzo Pubblico. Ova palata dominira trgom i u njoj je smeštena gradska većnica već 800 godina. Iznad Gradske kuće uzdiže se toranj Manđo (Torre di Mangia), sa kojeg se pruža pogled na čitav grad i okolinu. Torre di Mangia visok je 102 m i može poslužiti kao glavni orijentir u gradu, jer predstavlja najviši objekat u Sijeni. Toranj Manđo je ime dobio po svom zvonaru za kojeg se vezuje priča da je svu svoju zaradu trošio prvenstveno na hranu (na italijanskom mangiare znači jesti).

Gradska većnica Palazzo Pubblico
Torre di Mangia, najviši objekat u Sijeni

Il Palio – najopasnije konjske trke na svetu

Ono po čemu je Piazza del Campo nadaleko poznat jesu čuvene konjske trke Il Palio koje se na ovom trgu održavaju dva puta godišnje, 2. jula i 16. avgusta. Ove trke predstavljaju jedne od najopasnijih i najtežih trka konja na svetu, a traju svega 70 sekundi. Trg se za ovaj događaj posebno priprema tako što se po njemu posipa pesak i ilovača kako se konji ne bi klizali po uglačanim pločama trga prilikom trčanja. Zanimljivo je to da su se ove trke održavale i tokom srednjeg veka.

Konjske trke Il Palio koje se održavaju dvaput godišnje na Trgu Kampo

Ukoliko vas zanima da vidite kako se čitav grad i stanovnici Sijene pripremaju za ovaj događaj i kako izgledaju same konjske trke, možete pogledati ovaj video.

Sijenski Duomo – katedrala koju krase neka od najpoznatijih umetničkih dela srednjovekovne Italije

Nedaleko od Piazze del Campo, malo iznad ovog trga, nalazi se Sijenski Duomo. Pre nego što je započeta izgradnja ove katedrale, planirano je da bude najveća na svetu. Međutim, zbog nedostatka novca ono što je zamišljeno nije i ostvareno. Ono što je neuobičajeno kod ove katedrale je to da joj osa ide u pravcu sever – jug, što nije karakteristično za hrišćanstvo. Bogatstvo dekoracije spoljašnjosti, na kojoj se može uočiti mešavina romanskog i gotičkog stila, i unutrašnjosti katedrale se nadmeću. Unutrašnjost katedrale krase neka od najpoznatijih umetničkih dela srednjovekovne Italije, među kojima su i dela Mikelanđela, Donatela i Berninija.

Sijenski Duomo

Sijena je grad koji svojim posetiocima pruža da osete i da uživaju u duhu prošlih vremena. Arhitektura grada, strme ulice, trgovi, fasade i kulturni spomenici čine jedinstvenu celinu sa okolnim pejzažem od koje zastaje dah. Sijena je jedan od onih gradova u koji svako poželi da se vrati ponovo.

Da li ste posetili ovaj italijanski grad? Da li je i vama Sijena jedan od najlepših gradova u Italiji? Pišite mi svoje utiske. Rado ću ih pročitati. 🙂


Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, pročitajte i:


2 коментара

    • travelarchitect

      Draga, Marija, slažem se sa tobom, stvarno je teško napraviti izbor kada je Italija u pitanju. Meni su npr. posebno zanimljivi ovi manji srednjovekovni gradovi poput Sijene i San Điminjana, a moram priznati i da me je Bolonja oduševila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + 3 =