bolonja_crvena_lepotica_pokrajine_emilija_romanja_travel_architect
Italija,  Putovanja

Bolonja – crvena lepotica pokrajine Emilija Romanja

Bolonja je glavni grad italijanske pokrajine Emilija Romanja i jedan od najlepših gradova u Italiji. Grad čuven po bolonjskom univerzitetu, najstarijem univerzitetu u Evropi, važi za studentsku prestonicu Italije. Tokom godine čak oko 100.000 studenata boravi u Bolonji. Prostor na kome se nalazi Bolonja tokom istorije naseljavali su mnogi narodi, a najveći deo vremena grad je bio u sastavu Papske države. Bogata istorija grada uticala je na formiranje starog istorijskog jezgra koje je stavljeno pod zaštitu UNESCO-a i predstavlja najveće očuvano staro gradsko jezgro u Italiji.

Arhitektura grada koja štiti od kiše

Odmah po ulasku u grad uočava se jedno od glavnih obeležja Bolonje. Natkrivene arkade koje štite građane i turiste od kiše nalaze se duž svih većih ulica starog dela grada. Ukupna dužina svih ulica koje krase arkade iznosi čak 40 km! Ispod arkada mogu neometano da se posmatraju i gradske parade i manifestacije, kao i da se uživa u šopingu duž najprometnijih gradskih ulica.

bolonja_natkrivene_arkade
bolonja_natkrivene_arkade
bolonja_natkrivene_arkade
Natkrivene arkade koje štite od kiše

Trg Mađore – središte istorijskog jezgra Bolonje

Uskim ulicama starog dela grada lako se stiže do Trga Mađore, središta istorijskog jezgra Bolonje. Ovaj prostrani trg okružuju neke od najlepših i najznačajnijih gradskih palata: Palazzo d’Accursio, nekadašnje sedište gradskih vlasti, zatim renesansna palata Palazzo dei Banchi, kao i palata Palazzo del Podesta u kojoj su nekada bili smešteni visoki lokalni zvaničnici, a zatim zbog odlične akustike i pozorište.

Palazzo d’Accursio
Palazzo del Podesta
Palazzo dei Banchi

Bazilika Svetog Petronija – najveća gotička katedrala na svetu izgrađena od cigle

Trgom Mađore dominira bazilika Svetog Petronija, najveća gotička katedrala na svetu izgrađena od cigle. Bazilika je građena sa ciljem da bude veća od crkve Svetog Petra u Rimu, međutim, projekat izgradnje nije izveden do kraja. Iako je gradnja bazilike trajala vekovima, glavna fasada je i dalje nedovršena, ali ipak daje bazilici prepoznatljiv izgled.

bolonja_bazilika_svetog_petronija
Bazilika Svetog Petronija

Pijaca Kvadrilatero – mesto gde se prodaju najukusniji delikatesi u Bolonji

Prolazeći kroz jedan od prolaza palate Palazzo dei Banchi stiže se do stare gradske pijace Kvadrilatero, najživljeg dela Bolonje i mesta gde se prodaju najukusniji delikatesi ovog kraja. U uskim srednjovekovnim ulicama gusto su zbijene prodavnice i tezge pune najrazličitijih lokalnih proizvoda poput svežeg voća, povrća, ribe, ručno pravljene testenine, mortadele, parmezana i ostalih delikatesa, a ovo je i mesto gde se najbolje može osetiti i lokalna atmosfera.

Stara gradska pijaca Kvadrilatero

Toranj Garisenda i toranj Asinjeli – mesto odakle se pruža najlepši pogled na grad

Nedaleko od stare gradske pijace nalazi se još jedno od obeležja Bolonje. Dva visoka tornja poreklom iz srednjeg veka, toranj Asinjeli (visine 97 m) i toranj Garisenda (visine 47 m), stoje jedan do drugog na trgu Porta Ravegnana i najviši su od preostalih 20 gradskih tornjeva. Tokom srednjeg veka u gradu je postojalo preko stotinu tornjeva, a podizale su ih porodice koje su u to vreme vladale gradom. Vladajuće porodice su se takmičile ko će da izgradi viši toranj dokazujući na taj način svoju moć i bogatstvo.

bolonja_toranj_asinjeli_i_toranj_garisenda
Toranj Garisenda (levo) i toranj Asinjeli (desno)
putovanja_bolonja_toskana
Trg Porta Ravegnana

Bolonja – crveni grad

Najhrabriji se mogu popeti na vrh tornja Asinjeli odakle se pruža najlepši pogled na grad. Sa vrha tornja najbolje se može videti zbog čega Bolonja s razlogom nosi epitet „La Rossa“ – crvena. Većina fasada istorijskog dela grada je crvene boje po čemu je Bolonja i prepoznatljiva.

Crveni grad

Bolonja je grad za uživanje. Grad na sreću još uvek nije zahvaćen masovnim turizmom, pa posetioci mogu na miru uživati u šetnji i razgledanju kulturno – istorijskog bogatstva Bolonje, kao i kulinarskim specijalitetima u jedinstvenom okruženju i ambijentu ovog neverovatnog grada.

Da li ste posetili Bolonju? Šta se vama najviše svidelo u ovom gradu? Pišite mi u komentarima. 🙂


Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, pročitajte i:

2 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × four =