sta_se_nalazi_na_mojoj_travel_wish_listi_za_2019_godinu_travel_architect
Putovanja

Šta se nalazi na mojoj travel wish listi za 2019. godinu?

Prošli tekst posvetila sam putovanjima koja su obeležila 2018. godinu, a ovaj posvećujem travel wish listi za 2019. godinu. Ovo su destinacije koje ja želim da posetim u narednoj godini:

PORTUGAL

Lisabon

Visoko rangiran na mojoj travel wish listi za 2019. godinu je Lisabon, jedna od najlepših prestonica na svetu, ako je suditi po slikama. Šetnja ulicama Alfame, jedne od najstarijih delova grada, zvuci fada koji se čuju na sve strane, vožnja čuvenim žutim tramvajem broj 28, penjanje uz uske i strme ulice sve do tvrđave Sao Žorž sa koje puca pogled na ceo grad, samo su neke od stvari koje bih volela da doživim u Lisabonu.

alfama_lisabon
Alfama – jedna od najstarijih gradskih četvrti
tramvaj_broj_28_lisabon
Tramvaj broj 28

Pena palata, Sintra

Kad smo već kod Portugala, još jedna destinacija koju bih jako volela da posetim je Sintra, mistični grad koji su osnovali Mavari početkom 9. veka. Tačnije, predmet moje želje u ovom gradu je živopisna Pena palata koja se uzdiže visoko iznad grada. Neverovatna arhitektura palate i fantastičan pogled na okolinu  koja okružuje grad zaslužni su za to što se ovo mesto našlo na mojoj listi želja za 2019. godinu.

pena_palata_sintra
Pena palata, Sintra

Benagil pećina, Algarve

Lepote prirode se retko nalaze na mojim travel wish listama. Oni koji me dobro poznaju znaju da sam ljubitelj više arhitekture nego prirode na putovanjima. Međutim, kada sam u nekoj od ponuda aranžmana na internetu videla sliku Benagil pećine morala sam da napravim izuzetak. Benagil pećina nalazi se u oblasti Algarve, najjužnijem regionu Portugala poznatom po prelepim plažama i autentičnoj portugalskoj kulturi.

benagil_pecina_algarve
Benagil pećina, Algarve

ŠPANIJA

Madrid

Madrid – još jedna evropska prestonica koja se nalazi na mojoj travel wish listi za 2019. godinu. Jutarnja kafa na Plaza Mayor i ćurosi sa čokoladom u nekom od lokalnih kafića, zatim obilaženje najznačajnijih madridskih muzeja – Muzej Prado i Muzej kraljice Sofije, uživanje u Retiro parku i vožnja čamcem, šetnja Gran Via-om, žilom kucavicom Madrida, i za kraj dana ispijanje piva u jednom od  lokalnih barova u kojem šunke vise sa plafona iznad šanka. Ovako bi izgledao moj idealan boravak u Madridu.

gran_via_madrid
Gran Via

Andaluzija – Sevilja, Malaga, Granada i Kordoba

Andaluzija – spoj orijenta i Evrope, odavno se nalazi na mojoj travel wish listi. U 2019. godini volela bih da posetim Sevilju, prestonicu Andaluzije i da se nađem na jednom od najlepših trgova Španije ukrašenom živopisnim keramičkim pločicama – Plaza de Espana. Volela bih da se prošetam isprepletanim ulicama Pikasovog rodnog grada – Malage, da se sunčam na plaži Malageta i da se popnem do vidikovca Gibralfaro odakle se pruža neverovatan pogled na arenu za borbe s bikovima, luku i Sredozemno more. Želela bih da posetim i Granadu u kojoj se nalazi Alhambra, biser islamske srednjovekovne arhitekture i dvorac i utvrđenje mavarskih vladara u Granadi, kao i Kordobu u kojoj se nalazi nekadašnja džamija La Mezquita, a danas velelepna katedrala i simbol Kordobe.

sevilja_andaluzija
Španski trg, Sevilja
malaga_andaluzija
Vidikovac Gibralfaro, Malaga
alhambra_granada_andaluzija
Alhambra, Granada
kordoba_andaluzija

La Mezquita, Kordoba

MAROKO

Marakeš

Red bi bio da na travel wish listu za 2019. godinu stavim i nešto što se nalazi van Evrope. Moja velika želja je da posetim Marakeš, što bi bilo moje prvo putovanje na neki drugi kontinent. Boravak u rijadu – tradicionalnoj marokanskoj kući, lutanje uskim uličicama Medine i cenkanje sa prodavcima na prepunim pijacama – sukovima, upijanje neverovatne energije koja svakodnevno struji na najvećem trgu severne Afrike – Đema el Fna, obilazak prelepih marokanskih palata, samo su neke od stvari koje jedva čekam da iskusim u ovom jedinstvenom gradu.

djema_el_fna_marakes
Đema el Fna
suk_marakes
Keramika koja se prodaje na pijacama – sukovima

Koje destinacije se nalaze na vašoj travel wish listi za 2019. godinu? Pišite mi u komentarima. 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 2 =