Italija,  Putovanja

San Điminjano – najlepši srednjovekovni gradić Toskane

San Điminjano pripada italijanskoj pokrajini Toskana i jedan je od najlepših srednjovekovnih gradića u središnjoj Italiji.  Zahvaljujući svom povoljnom geografskom položaju, San Điminjano se brzo razvijao. Područje ovog grada bilo je naseljeno još u praistoriji, a prva veća naselja potiču još iz etrurskog perioda. Tokom srednjeg veka, grupisanjem ruralnih naselja iz etrurskog perioda formiralo se istorijsko jezgro sadašnjeg centra grada.

Grad okružen vinogradima

San Điminjano se uzdiže na vrhu brda na 334 m nadmorske visine, a silueta grada sa brojnim kulama se lako prepoznaje u daljini. Grad je smešten u tipičnom toskanskom predelu brda i bregova, u tzv. „kulturnom pejzažu“, koji je danas zaštićen kao kulturno dobro. Osim autentičnog predela, San Điminjano je poznat i po brojnim vinogradima i proizvodnji belog vina Vernaccia di San Gimignano. Ova sorta vina uzgaja se po okolnim padinama i poseduje zaštićeno geografsko poreklo.

Tipični toskanski predeo koji okružuje San Điminjano

Istorijsko jezgro San Điminjana

Staro istorijsko jezgro San Điminjana okruženo je zidinama sa osam ulaznih kapija iz 12. i 13. veka. Prolaskom kroz kapiju Sv. Jovana na jugu stiže se do jedne od glavnih gradskih ulica, ulice Sv. Jovana koja preseca istorijsko jezgro grada od severa do juga. Atmosfera u ovoj ulici je veoma živa, a njoj doprinose brojne prodavnice sa lokalnim proizvodima, kafići i restorani, muzeji koji dočaravaju srednjovekovnu atmosferu, kao i veliki broj galerija i autentičnih suvenirnica sa ručno izrađenim predmetima.

Kapija Sv. Jovana
Ulica Sv. Jovana
Muzej torture upotpunjuje srednjovekovnu atmosferu grada
Galerije i autentične suvenirnice sa ručno izrađenim predmetima
Balducci keramika

Piazza della Cisterna – glavni i najlepši trg San Điminjana

Ulica Sv. Jovana vodi do glavnog i najlepšeg gradskog trga – Piazze della Cisterna.  Ovaj trougaoni trg je prvobitno bio okružen zlatarskim radionicama i tavernama, a danas ga okružuju srednjovekovne kuće i palate iz različitih perioda. U središtu trga se nalazi osmougaoni bunar koji je u srednjem veku bio glavni izvor snabdevanja vodom u gradu i po kojem je ovaj trg i dobio naziv.

Piazza della Cisterna

Piazza del Duomo – trg na kojem se nalaze najznačajnije gradske palate

Severno od Piazze della Cisterna se nalazi Piazza del Duomo, trg koji je naziv dobio po crkvi Kolegijata do koje se dolazi širokim kamenim stepeništem. Na ovom trgu se nalaze i neke od najznačajnijih gradskih palata – Palazzo Comunale i Palazzo del Podesta.

Piazza del Duomo

Gradska većnica Palazzo del Podesta nalazi se nasuprot crkve Kolegijata i predstavlja nekadašnje sedište gradonačelnika. Uz ovu palatu izgrađen je toranj Torre Rognosa koji se sve do kraja 14. veka koristio kao zatvor.

Palazzo del Podesta

Nakon što se gradonačelnik prebacio u novoizgrađeni Palazzo Comunale, podignut uz Duomo u 13. veku, Palazzo del Podesta se isprva koristio kao hotel za uvažene goste, a zatim i kao muška javna škola. Palazzo Comunale predstavlja opštinsku palatu i u njoj se danas nalazi gradska galerija. Odmah do ove palate izgrađen je toranj Torre Grossa sa kojeg se može uživati u panorami grada i okoline.

Palazzo Comunale

14 sačuvanih srednjovekovnih kula – simbol San Điminjana

San Điminjano je poznat kao „grad kula“. Tokom srednjeg veka sve imućnije porodice u gradu gradile su kule kako bi pokazale svoju ekonomsku moć. U to vreme proces izgradnje kula nije bio ni jednostavan, a ni jeftin. Samo najbogatije porodice su mogle da priušte radove na izgradnji. Visina kula uglavnom je zavisila od bogatstva porodice koja je kulu gradila i u njoj živela, a pojedine kule su išle i do 70 m u visinu. Rivalstvo između porodica na kraju je okončalo gradsko veće koje je zabranilo da se zidaju kule više od one koja se nalazi na gradskoj većnici (Torre Rognosa).

Pogled na jednu od gradskih kula iz ulice Sv. Jovana

Pored toga što su porodice koje su vladale gradom kulama želele da dokažu svoju moć i bogatstvo, izgrađene kule su se koristile i za stanovanje. Sobe u njima su bile veoma uske, uglavnom 1×2 m, postojalo je samo nekoliko prozorskih otvora, a zidovi debljine oko 2 m održavali su odgovarajuću temperaturu u kulama. Prostor za stanovanje zauzimao je samo deo kule. U prizemlju su se nalazile radionice, na prvom spratu spavaće sobe, a na najvišem nivou kuhinja. U kuhinji je uglavnom bila upaljena vatra, a ovakvim pozicioniranjem omogućeno je da se izbegne potencijalni požar.

Toranj Torre dei Becci

Do kraja srednjeg veka u San Điminjanu je postojalo čak 72 kule. Do današnjih dana zubu vremena odolelo je samo 14 kula, a zahvaljujući njima San Điminjano je uspeo da sačuva svoju srednjovekovnu atmosferu i izgled. Istorijski centar grada, sa odlično očuvanim kulama i netaknutom srednjovekovnom atmosferom, godišnje poseti i do milion turista iz celog sveta. Od 1990. godine staro gradsko jezgro San Điminjana se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Da li biste voleli da posetite San Điminjano ili ste možda već posetili ovaj srednjovekovni gradić? Kakav utisak je na vas ostavio ovaj grad? Pišite mi u komentarima. Rado ću pročitati vaše utiske. 🙂


Ukoliko vam se svideo ovaj tekst, pročitajte i:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + 19 =